Zástupcovia americkej spoločnosti The Walt Disney žiadajú, aby úrady nepridelili kanadskému hudobníkovi Deadmau5ovi patent na logo, ktoré pripomína hlavu ich oficiálneho maskota Mickey Mousea.

33-ročný kanadský dídžej a producent má ochrannú známku na masku s ušami, ktorú používa aj pri vystúpeniach, vo viac ako 30 krajinách sveta, pričom o registráciu v USA požiadal vlani v júni. Zástupcovia spoločnosti Disney sa však obávajú, že udelenie patentu producentovi by poškodilo ich obchody v Amerike a na celom svete.

"Keď vezmeme do úvahy, že myšaciu hlavu a iné obchodné značky používa v Spojených štátoch a po celom svete už takmer desať rokov, čudujeme sa, prečo s tým Disney prišli až teraz, neskôr ako Deadmau5. Disney k tomu nášho klienta neprinútia, je totiž pripravený bojovať za ochranu práv na jeho vlastníctvo," uviedla hudobníkova právna zástupkyňa Dina LaPolt. "Disney si myslí, že si môžete pomýliť uznávaného elektronického hudobníka s kreslenou myšou. Ste podľa nich takí hlúpi," reagoval Deadmau5 na Twitteri.

Deadmau5 na Grammy Awards 2012 Zdroj: AP Photo/Chris PizzelloDeadmau5 na Grammy Awards 2012

Reagoval obvinením z nelegálneho použitia skladby
 
Hudobník sa k podobnosti svojej masky a loga s Mickey Mouseom vyjadril už v roku 2012 pre americký dvojtýždenník Rolling Stone, keď spoločnosti odkázal, že na ich "patentovom oddelení zrejme niekto v tomto prípade zaspal". Na aktuálne kroky svetoznámej spoločnosti po jej "prebudení" navyše reagoval protiobvinením. Producentovi zástupcovia jej 4. septembra poslali list, v ktorom ich upozornili, že neoprávnene použili hudobníkovu skladbu Ghosts 'n' Stuff v jednom z videí s postavičkou Mickey Mousea a zároveň ich požiadali, aby k videu zamedzili prístup. Podľa magazínu SPIN ho však stále možno nájsť na ich oficiálnej stránke.

V tohtotýždňovej sérii nahnevaných tweetov Deadmau5 upozornil aj na to, že sa Disney snaží zviezť na aktuálnej vlne popularity elektronickej tanečnej hudby (tzv. EDM) v USA. Konkrétne ide o album Dconstructed vydaný na jar tohto roka vo vydavateľstve Walt Disney Records, ktorý obsahuje okrem iného aj moderné tanečné remixy piesní z disneyovských filmov. Na nahrávku prispeli napríklad Avicii, Armin van Buuren či U.N.K.L.E.


Joel Thomas Zimmerman, známy ako Deadmau5, sa pohybuje na scéne od roku 1995. Prvý album Get Scraped vydal v júli 2005 a zatiaľ poslednú, siedmu štúdiovku s názvom While(1<2) uviedol na trh tento rok v júni. Podarilo sa mu získať napríklad tri Juno Awards či tri International Dance Music Awards a päť ráz ho nominovali na prestížnu Grammy.

Zdroj: SITA (Tmz.com, Billboard.com, Rollingstone.com), Spin.com
Foto: AP Photo/Arthur Mola (titulná fotka), AP Photo/Chris Pizzello (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: deadmau5