Hudobná skupina Banda so svojím albumom hraBanda opäť zaujala európskych odborníkov na world music. V aktuálnom vydaní rebríčka World Music Charts Europe patrí nahrávke 14. miesto. Podarí sa kapele prekonať úspech z roku 2011, kedy ich debut Jedna dosiahol až na ôsmu priečku?

Rebríček World Music Charts Europe vzniká na základe hodnotení albumov 46 elitnými európskymi world music dídžejmi, pričom 20 najúspešnejších albumov sa každý mesiac zverejňuje na stránke www.wmce.de. Kapela Banda, ktorá hrá (nielen slovenské) ľudové piesne v modernom spracovaní, sa s minuloročným albumom prvýkrát do dvadsiatky dostala v decembri, kedy obsadila 16. miesto. To vyvolalo záujem ďalších kritikov, vďaka ktorým sa v januári posunula na 14. miesto zo stoviek nominovaných albumov z celého sveta.

Aj folklór môže znieť progresívne

Album hraBanda (Pro Etno/Pavian Records, 2014), ktorý v máji v Bratislave pokrstil Andrej Šeban, patrí medzi najzaujímavejšie domáce nahrávky minulého roka. Ľudovú hudbu zo Slovenska ale aj iných krajín strednej a východnej Európy spája s prvkami blues, funku, swingu, latina alebo reggae, pričom viaceré piesne z albumu sú vďaka sviežej kontrabasovej rytmike a veselým textom až popovo chytľavé (Husári, Frajera, Jarabenka, Divy, Prsteň, Nadeja). Líder kapely Samo Smetana opísal túto tvorbu veľmi výstižne slovami "progresívny folklór". Z pomalších skladieb je skvelým príkladom takmer trip-hopová Zozuľa. Celý album si môžete vypočuť na Deezeri.

"Album sme na naše pomery nahrali v rekordne krátkom čase. Trvalo nám to iba štyri roky, predchádzajúce CD sme chystali desať. Myslím, že sme sa za tých pár rokov posunuli muzikantsky aj autorsky. Máme prepracovanejší rytmus, ale príchodom speváčky Evky Brunovskej sme sa zlepšili aj po vokálnej stránke. Aj nový album je temperamentný, i keď má zopár lyrických, smutnejších polôh, ale základ je svižný," povedal v májovom rozhovore s agentúrou SITA kapelník skupiny, medzi ktorej veľkých fanúšikov okrem Andreja Šebana patrí aj Jana Kirschner.

Pozrite si video Bandy s tanečnou skupinou CreDance k piesni Frajera:


Doteraz sa v prvej dvadsiatke prestížneho rebríčka World Music Charts Europe (WMCE) umiestnilo len sedem nahrávok zo Slovenska, pričom Banda zaujala oboma svojimi albumami.

Suí Vesan - Suí, 13. miesto v roku 2002 
Družina - Družina, 11. miesto v roku 2005
Družina - Tragare, 12. miesto v roku 2006
Mango Molas - Ultima Rumba, 17. miesto v roku 2007
Banda - Jedna, 8. miesto v roku 2011
Jana Kirschner - Moruša: Biela, 6. miesto v roku 2014
Banda - hraBanda, 14. miesto v roku 2015

Biografia

Skupina Banda vznikla na prelome tisícročí a svoj prvý väčší koncert mala v roku 2003. Už od začiatku svojho pôsobenia získala vysoký kredit medzi folkloristami a priaznivcami world music. "Základ Bandy tvorí pôvodne folklórna kapela, ktorá účinkovala pod názvom Ľudová hudba Samka Smetanu. Tá sa venovala tradičným formám ľudovej hudby a učila sa hrať podľa nahrávok starých ľudových muzikantov. Neskôr sme však pod pretlakom tvorivosti zatúžili hrať vlastnú, originálnu hudbu. Rozšírili sme sa o perkusionistu a Banda bola na svete," priblížil Samo Smetana.

Hneď prvý album s názvom Jedna (2010) zaznamenal veľký medzinárodný úspech a kapela sa stala žiadaným koncertným exportom. Historicky najúspešnejšie umiestnenie slovenskej skupiny v rebríčku WMCE prinieslo skupine vystúpenia v Nórsku, Nemecku, Veľkej Británii, Taliansku, Rakúsku, Českej Republike, Poľsku aj na Ukrajine. Na Slovensku okrem iných účinkovala aj na festivaloch Pohoda, Terchová, Východná či Lodenica.

V roku 2012 sa kapela širokej verejnosti predstavila aj prostredníctvom lyrického hudobno-tanečného filmu Tanec medzi črepinami (2012) režiséra Mareka Ťapáka. Na jeho soundtracku sa formácia podieľala významnou mierou, prispela naň piesňami ako To moje serduskoZagrojce muzycy, Vtedy dobre špacirovac alebo piesňou Šmerc, ktorá predtým vyšla aj na ich debute. Druhý album hraBanda vyšiel na jar 2014. Skupina príležitostne spolupracuje so speváčkou ľudových balád a pesničkárkou Zuzanou Homolovou, so ženskou speváckou skupinou Trnki z Banskej Bystrice, ktorá sa zaoberá autentickými vokálnymi prejavmi, a tiež s tanečnými skupinami Partia a CreDance.

Prečítajte si: Banda: Ľudovú hudbu si vážime a nesnažíme sa na nej priživiť


Počúvajte nový album hraBanda:



Informácie pre Hudba.sk poskytol Samo Smetana z kapely Banda. Článok bol doplnený redakciou.


Foto: Facebook.com/banda.slovakia