Už vo štvrtok 13. februára sa rozdajú hudobné ceny Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI) za rok 2013. Medzi užšími nomináciami zväzu figurujú zvučné mená domácej hudobnej scény. Okrem odbornej poroty však hlasujú aj fanúšikovia. V rozšírenej ankete môžete dať hlas komukoľvek z vybraných interpretov.

O držiteľoch cien rozhodujú členovia ZAI a ďalší autori a interpreti. ZAI udelí ceny celkovo v ôsmich kategóriách: Rozhlasová stanica roka, Hudobný redaktor roka, Festival roka, Usporiadateľ roka a Klub roka. K týmto kategóriám pribudli tento rok tri nové: Album roka, Interpret roka a Objav roka.

Novinkou tohto ročníka je aj hlasovanie fanúšikov, ktoré zastrešuje Hudba.sk. Každý hlasujúci môže v ankete označiť ľubovoľný počet svojich obľúbených interpretov, albumov a objavov. Nominácie, hlasovanie a ďalšie informácie nájdete priamo na stránke ankety. Pozor: hlasovanie bude ukončené o polnoci z nedele na pondelok!

Výsledky odbornej aj fanúšikovskej ankety sa dozvieme na budúci štvrtok 
13. februára vo V-klube na námestí SNP v Bratislave. Takéto sošky dostanú víťazi poslucháčskych kategórií Skupina/Interpret roka, Album roka a Objav roka.

ceny ZAI v poslucháčskej ankete portálu Hudba.sk Zdroj: ZAICeny pre víťazov poslucháčskych kategórií

O odborných cenách ZAI

Na výročné ceny Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby za rok 2013 bolo v prvom kole v ôsmich kategóriách spolu 144 nominácií a 127 nominovaných. "Z tohoto počtu bolo 18 rozhlasových staníc, 18 hudobných redaktorov, 21 kandidátov na titul Objav roka, 17 na titul Skupina/Intepret roka, 15 potenciálnych albumov roka, 20 klubov, 17 festivalov a 18 usporiadateľov roka.  Najčastejšie sa objavovali zástupcovia RTVS," vysvetľuje predseda Rady ZAI Martin Sarvaš.

História hudobných cien ZAI sa datuje od roku 1990.
V 90-tych rokoch ZAI vydával samplery s mladými kapelami pre potreby médií a usporadúval ich prehliadky pod názvom Non Stop Rock Show. Okrem toho ZAI vydával vlastný hudobný časopis Music Report, vysielal skupiny na zahraničné festivaly, vytváral a podporoval projekty pre prezentáciu domácej tvorby v rozhlase a televízii. Svojimi výročnými oceneniami vlastne určoval trendy na domácej scéne.

"V 12-tich ročníkoch výročných cien ZAI od roku 1990 do 2001 najvýraznejšie bodovali No Name s piatimi cenami a Richard Müller tiež s piatimi oceneniami. Štyri ceny získal Pavol Habera, ktorý bodoval so skupinou Team. Trio Tublatanka získalo tiež štyri ocenenia. So štyrmi oceneniami je úspešná aj Jana Kirschner. Ceny ZAI sa naposledy udeľovali ako výročné ceny pre autorov a intepretov v roku 2001. Od roku 2012 sa udeľujú ako ceny pre partnerov v hudobnom priemysle," rekapituluje Martin Sarvaš.

Nominácie na odborné ceny ZAI za rok 2013

O držiteľoch cien ZAI môžete rozhodnúť aj vy! Nominácie Hudba.sk v poslucháčskej ankete nájdete TU


Rozhlasová stanica roka:

Rádio Max 
Rádio Regina 
Rádio Rocková republika 
Rádio Slovensko
Rádio VIVA

Hudobný redaktor roka:
Roman Bomboš - RTVS
Vlado Franc - RTVS
Soňa Horňáková - RTVS
Rasťo Očenáš - Rocková republika

Usporiadateľ roka:
Dušan Drobný - Agentúra Duna, Piešťany
Rudolf Hošna - Ateliér Babylon, Bratislava
Tibor Zelenay - Blue Note, Nové Mesto nad Váhom

Festival roka:
Červeník Fest - Červeník
Pohoda - Trenčín
Slížovica - Nitra
Topfest - Piešťany

Klub roka:
Ateliér Babylon - Bratislava
Blue Note - Nové Mesto nad Váhom
Nová Pekáreň - Nitra

Album roka:
HEX - Všetko najlepšie
Horkýže Slíže - St. Mary Huana Ganja
Jana Kirschner - Moruša Biela
Richard Müller a Fragile - Hlasy
Zuzana Smatanová - Momenty 2003 – 2013

Interpret roka/skupina roka:
Celeste Buckingham
HEX
Horkýže Slíže
IMT Smile
Jana Kirschner
Zuzana Smatanová

Objav roka:
Bijouterrier
Korben Dallas
Sima Martausová

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.