Americká speváčka Pink si na tohtoročnom udeľovaní BRIT Awards prevezme špeciálnu cenu za výnimočný prínos hudbe. Ocenenie, ktoré v minulosti získali napríklad Sir Elton John, Spice Girls alebo zosnulý David Bowie, naposledy udelili v roku 2012, keď si ho prevzala skupina Blur.

Pink trofej obdrží počas galavečera, ktorý sa uskutoční 20. februára v londýnskej O2 Arene. "Je pre mňa cťou, že dostanem počas 2019 BRITs ocenenie za výnimočný prínos hudbe! Britskí fanúšikovia boli od začiatku mojej kariéry medzi tými najvášnivejšími a najoddanejšími na celom svete. Vážim si, že dostanem túto poctu a budem v spoločnosti úžasnej skupiny britských ikon," reagovala vo vyhlásení speváčka, ktorá bude prvou zahraničnou hviezdou, ktorá dostane toto ocenenie. Doteraz ho vždy dostali len britskí umelci.

39-ročná interpretka pri tejto príležitosti galavečer uzavrie špeciálnym vystúpením. "Pink je priekopníčka, fenomenálne talentovaná speváčka a skladateľka, skutočne jedna z najväčších umelkýň našich čias," vyjadril sa k oceneniu predseda BRIT Awards Jason Iley s tým, že je pre nich potešením môcť jej tento rok udeliť cenu.


Od utorka má aj hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy

Pre speváčku a skladateľku bude BRIT Award za prínos v krátkom čase druhým výnimočným ocenením jej kariéry. Od utorka sa totiž môže pýšiť hviezdou na Hollywoodskom chodníku slávy.

"Nemusíte byť ten najlepší v tom, čo robíte, nemusíte byť najkrajší alebo najvyšší alebo najvtipnejší či najtalentovanejší alebo čokoľvek, čo si hovoríte, že nie ste. Ak ste tvrdohlaví, a keď sa nevzdáte a naozaj ťažko pracujete, nikdy nikto iný nemôže byť vami. Dnešok je absolútna pocta. Dnešok to dokazuje," povedala v Los Angeles počas ceremónie pri odkrývaní hviezdy.

Sprevádzali ju pritom obe deti - dvojročný Jameson Moon a sedemročná Willow Sage - a manžel, bývalý motokrosový pretekár Carey Hart. Zagratulovať jej prišli aj blízke priateľky Kerri Kenney a Ellen DeGeneres.

Pink má svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku Zdroj: Phil McCarten/Invision/AP

Pink, vlastným menom Alecia Beth Moore, odštartovala hudobnú kariéru v dievčenskej skupine Choice. Po jej rozpade sa dala na sólovú dráhu a začala pracovať na prvej sólovej štúdiovke Can't Take Me Home (2000). Nasledovali nahrávky Missundaztood (2001), Try This (2003), I'm Not Dead (2006), Funhouse (2008), The Truth About Love (2012) a Beautiful Trauma (2017). Počas svojej kariéry získala napríklad tri Grammy, jednu BRIT Award alebo sedem MTV Video Music Awards.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív) 
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Pink