Slovenskú formáciu The Raw Bishops s afroamerickým spevákom Jeffom Kirkom poznajú najmä fanúšikovia ich klubových koncertov. Kapela sa však aktuálne rozhodla preraziť aj v rádiách, a preto zverejnila nový singel Wake Up. Vypočujte si, ako znie tento nevšedný slovensko-americký projekt.

Jeff Kirk spieval sám s gitarou už v rodných Spojených štátoch amerických. Do Európy pricestoval študovať nemčinu a učiť angličtinu, no potom čo v Nemecku spoznal šarmantnú Slovenku, prišiel žiť a bývať na Slovensko. S bubeníkom Michalom Bacigalom sa spoznali v podchode na Klariskej ulici v Bratislave.

"Hral som tam vtedy na gitare. Jeff zmeškal autobus a keď začul hudbu, ktorá sa mu páčila, pridal sa ku mne so svojím spevom," spomína na ich zoznámenie Michal. Skupinu The Raw Bishops spolu založili v roku 2011 a v nasledujúcich dvoch rokoch sa hudobníci okolo nich často menili. V súčasnej zostave - Jeff Kirk (spev a gitara), Michal Bacigal (bicie), Samuel Uhliar (gitara) a Lukáš Olah (basgitara) - funguje skupina od decembra 2013.

Nový vietor na slovenskej scéne

"Vyrástol som na blues, rhythm'n'blues a hudbe Motownu. Keď skladám vlastné piesne, dávam len priechod tónom, ktoré sa vo mne nahromadili za roky počúvania Arethy Franklin, Michaela Jacksona, The Temptations, či The Black Keys," približuje svoj vkus Jeff. Potešilo ho, keď v Bratislave stretol hudobníkov s podobným cítením ovplyvnených aj tvrdšími štýlmi. "V našej skupine sa tak spájajú prvky funku, hip-hopu, popu, blues aj alternatívneho rocku. Za najväčší úspech považujeme, keď ľudia odchádzajú z našich koncertov spotení."

Prvým singlom skupiny je skladba Wake Up, v ktorej sprievodné vokály spieva Andrea Bučková, dcéra Adrieny Bartošovej a zároveň spolužiačka Miša Bacigala. "Poznáme sa ešte zo strednej školy. Zareagovala vtedy na inzerát na nástenke a stala sa tak speváčkou v mojej prvej kapele," dodal Bacigal. Formácia The Raw Bishops sa už onedlho predstaví aj na miniturné, v rámci ktorého odohrá koncerty v Bratislave (9. apríla + 3. mája) a v Ostrave (26. apríla).


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Eva Bacigalová, PR manažérka kapely.