Vo veku 79 rokov zomrel v stredu americký hudobník, skladateľ a spevák Merle Haggard. Legendárny interpret sa dlhodobo zotavoval zo zápalu pľúc, ktorému čelil minulý rok. Pre zdravotné problémy minulý týždeň odvolal plánované koncerty. Na následky choroby napokon skonal v deň svojich narodenín.

Merle Haggard sa spoločne s Buckom Owensom a svojou kapelou The Strangers stal jedným zo zásadných formovateľov takzvaného bakerfieldského zvuku, odlišného od dovtedy prevažujúceho nashvillského zvuku country hudby. Od svojho debutu v roku 1965 Vydal desiatky albumov, pričom posledný s názvom Django & Jimmie (2015) nahral s Williem Nelsonom, s ktorým prvýkrát spolupracoval v roku 1983 na albume Pancho and Lefty.

Počas kariéry získal dve Grammy a jeho skladbu Mama Tried zaradili do Siene slávy Grammy. Medzi jeho ďalšie veľké hity patrili aj piesne Sing me back home alebo Okie from Muskogee. V roku 1977 ho uviedli do Skladateľskej siene slávy v Nashville (Nashville Songwriters Hall of Fame) a od roku 1994 bol členom Siene slávy country hudby.


Zdroj: SITA (TMZ.com) + TASR
Foto: AP Photo/Mark Humphrey

Súvisiaci interpreti: Merle Haggard