Vo svete v súčasnosti vzniká množstvo skladieb a projektov, prostredníctvom ktorých umelci nielen udržujú kontakt so svojimi fanúšikmi, ale zároveň ich aj povzbudzujú, aby tieto náročné dni vydržali. Ruku k dielu priložil aj slovenský spevák Miro Jaroš, ktorý sa novinkou Zvládneme to! prihovára svojim najčastejším poslucháčom - deťom a ich rodičom.

"Mojím prianím je, aby sme sa hlavne zabavili a povzbudili sa navzájom. A aby sme si uvedomili, ako veľmi sa potrebujeme," vysvetľuje Miro Jaroš, prečo sa rozhodol vydať pieseň Zvládneme to!. Text chytľavej a optimistickej novinky písal tiež s cieľom zodpovedať časté detské otázky, ktoré aktuálna situácia priniesla. "Myslím si, že je dôležité byť pravdivý a úprimný. Toto obdobie je náročné pre všetkých. Deťom chýbajú kamaráti, ihriská, niektorým rúška prekážajú. Verím, že nová pesnička im pomôže to ľahšie zvládnuť," dodáva spevák.

Inšpirácia z básne aj z príhovoru Zuzany Čaputovej

"Na začiatku bola básnička, ktorú mi poslala Zuzka Kubašáková. Zapáčila sa mi a k textu sa mi v hlave začala tvoriť melódia. Poslal som ju môjmu klaviristovi Marekovi Dankovi, či by ju vedel zhudobniť a ten mi o pár dní poslal návrh, ktorý sa mi páčil," spomína Miro na zrod novinky. "Rozhodol som sa, že pesničku nahrám. Zuzka nám dala voľnú ruku, upravili sme text a v hlave sa mi začali objavovať obrazy. Taký som bol z toho nadšený, že som nevedel zaspať a všetko som si zapisoval na papier pri posteli. V tú noc som vstával aspoň desaťkrát. Asi to tak majú všetci umelci, keď ich chytí múza."

Dôležitou inšpiráciou sa preňho stala nielen spomínaná báseň, ale aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Krátko po tom, ako bol na Slovensku potvrdený prvý pacient s koronavírusom, som sledoval v televízii príhovor pani prezidentky. Keď na konci príhovoru povedala 'Zvládneme to!' zarezonovalo to vo mne. Neskôr som podľa toho nazval pesničku," prezrádza Miro. Neskôr, keď sa začali prípravy videoklipu, napadlo mu použiť záznam z tohto príhovoru. "Poslal som pesničku do prezidentského paláca. Hovorca prezidentky Martin Strižinec mi na druhý deň zavolal, že pani prezidentka súhlasí. Dostali sme súhlas na použitie zvuku i obrazu zo spomínaného príhovoru, túto spoluprácu si veľmi vážime."


Videoklip plný známych tvári, ale aj fanúšikov

Prezidentka však nie je jedinou známou osobnosťou vo videoklipe. S krátkymi videami zo svojich domovov sa pridali aj mnohí Mirovi kolegovia a priatelia so svojimi rodinami: Kali, Tina a Separ, Peter Cmorik s manželkou Danielou Lovlin, spevákov klavirista Mark Dann, tanečník Miňo Kereš či deti herečky Kristíny Tormovej. Nechýbajú ani spevákovi kolegovia a kamaráti zo segmentu tvorby pre deti - Spievankovo, Fíha Tralala, Smejko a Tanculienka alebo Paci Pac.

"Zámerom bolo spojiť doteraz 'nespojiteľné' a vyzdvihnúť, že terajšia situácia si naozaj vyžaduje spojenie všetkých bez ohľadu na postavenie či exkluzivitu. Pridali sa aj zamestnanci televízií Markíza a JOJ. Je úžasné vidieť všetkých takto pokope. Ďakujem všetkým účinkujúcim a aj firme Pseudoart Creative na čele so Štefanom Lelovičom, ktorí mi pomohli videoklip zrealizovať," teší sa Miro Jaroš. Do videoklipu zaradil aj niekoľko záberov od svojich fanúšikov, ktorých vyzval, aby mu posielali videá, ktoré budú pozitívne a "nakopnú" tých, ktorí to potrebujú. "Od ľudí nám prišlo asi 150 domácich videí, ktoré sa nezmestili do jedného videoklipu, a preto sme ho museli predĺžiť. Teraz máme o dve minúty pozitívnej energie viac," dodáva s úsmevom.

Miro Jaroš, videoklip Zvládneme to! Zdroj: Štefan Lelovič

Okrem zostrihaných záberov od kolegova a fanúšikov pozostáva vizuál piesne aj z klasického videoklipu, ktorý vznikal dva dni v Bratislave a okolí. "Prvý deň sme sa vybrali do Borinky, kde sme s malým štábom nakrúcali v krásnej prírode moje spevy. Druhý deň bol zložitejší, nakrúcali sme vo vzorovom byte v Bratislave, ktorý sme si zariadili. Spojili sme ľudí, ktorí sa navzájom poznali. Štáb sa minimalizoval a všetko sa dezinfikovalo," približuje vznik videa v komplikovanej aktuálnej situácii, ktorá nakrúcaniam nepraje. Popri samotnom spevákovi si v klipe zahrali aj detskí herci Paulínka a Narayan, ktorí si s ním v pesničke aj zaspievali. Ich rodičov si zahrali herci Adela Mojžišová a Jozef Jurčišin-Kukľa.

Samotnú pesničku sfinalizoval Jarošov dvorný producent Randy Gnepa vo svojom Basem3nt Studiu v Prešove. "Bola to pre mňa tiež nová skúsenosť, nakoľko som s ním v štúdiu nemohol byť a prepojení cez internet sme konzultovali veci online," opisuje Miro špeciálne nahrávanie v karanténe. "Okrem Paulínky a Narayana v pesničke počuť aj ďalšie deti z Prešova a zopár našich kamarátov, ktorí mali možnosť nahrávať v domácich štúdiách. Pavol Jeňo do nej nahral parádnu trúbku," dodáva.


Rok plný noviniek

Okrem singla Zvládneme to! sa Miro Jaroš počas aktuálnej karantény pustil aj do niekoľkých ďalších neplánovaných projektov. "Šesť týždňov som rozprával deťom rozprávky na dobrú noc a odohrali sme aj online koncert s kapelou, ktorý naživo videlo viac ako 30-tisíc ľudí (neskôr zverejnený záznam má aktuálne 44-tisíc prehratí, pozn. red.). Akurát som mal vtedy nejaký útlm, tak ma to perfektne nakoplo. Bola to neskutočná energia. Fanúšikovia mi chýbajú. Aj ľudia z môjho tímu. Už nech sa všetko vráti do normálu..."

Aktuálne obmedzenia samozrejme ovplyvnili a zmenili spevákove plány do konca tohto roka. Na nové termíny musel presunúť dve koncertné turné. Zmenil tiež termíny nakrúcania videoklipov, ktoré mali vzniknúť na podporu jeho nového výberového albumu, ktorý vyjde 15. mája spolu so šiestimi novinkami. "Presunulo sa aj nakrúcanie novej relácie pre Ťuki TV, takže keď sa skončí toto obdobie, nezastavíme sa. Už sa na to tešíme. Tiež mám zarezervované termíny v nahrávacom štúdiu a verím, že to neovplyvní nahrávanie nového albumu pre dospelácke publikum. Buďme optimisti," dodáva na záver.


Novinky Mira Jaroša môžete sledovať na jeho oficiálnych stránkach mirojaros.sk, www.facebook.com/mirojarosmusic a www.instagram.com/jarosmiro.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Štefan Lelovič

Súvisiaci interpreti: Miro Jaroš