Slovenská textárka, speváčka a skladateľka Katarzia na slovenskú scénu vtrhla v roku 2013 s debutovým albumom Generácia Y ako búrka. Rýchlo sa rozrastajúcemu publiku spievala sama s gitarou vlastné, introspektívne a pozoruhodne vyzreté texty. Na nasledovníka prvotiny však nechala poslucháčov čakať takmer tri roky.

Čakanie sa ale blíži ku koncu - už v pondelok 12. septembra Katarzia na značke Slnko Records vydá svoj druhý album s názvom Agnostika. Predstavuje sa na ňom ako producentka a manažérka v úplne nových polohách a s celou kapelou prvoligových muzikantov. "Časom som po niekoľkých udalostiach pochopila, že CD budem produkovať sama. Presne viem, čo chcem. To neznamená, že si namýšľam, že som certifikovaný producent. Ide skôr o to, že svojskosť a zvláštnosť, na ktorej by mali stáť moje pesničky, bude špecifickejšia, ak sa odvážim povedať to, čo chcem ja, aj smerovaním aranžmánov a predstavami o zvuku," vysvetľuje Katarzia. 

Oporou pri nahrávaní jej bola fantastická slovenská dvojica Marek Minárik a Martin Valihora, ktorých neskôr doplnili mladí muzikanti Albert Romanutti, Vlado Mikláš a Lukáš Mutňanský, absolventi jazzovej školy Jaroslava Ježka, pôsobiaci v Prahe.

"Najskôr som pripravila podklady v programových demo verziách, aby som mohla ostatným púšťať moje predstavy o podobe aranžmánov a beatov. Samozrejme, ak ako žena spravím v počítači beaty a pripravím celú produkciu, všetci sa budú pýtať, kto mi s tým pomáhal alebo kto to urobil za mňa. Nikto. Postupne som hľadala ľudí, ktorí by so mnou album mohli a chceli nahrať. Medzičasom som sa presťahovala do Prahy a poprosila som Martina Valihoru, ktorého poznám od mojich deviatich rokov, či tam nemá nejakého dobrého bubeníka, ktorý sa venuje skôr hip-hopu. Martin navrhol, že to nahrá on."

"Najskôr som si myslela, že preháňa a nebrala som ho vážne. No on sa niekoľkokrát spýtal, kde má tie demá. Tak sme to dotiahli od geniálnych bicích nahratých na tomto albume až k spoločným koncertom. Všetci muzikanti a zvukári participujúci na tejto nahrávke boli strašne ochotní a ľudskí, pomáhali mi aj psychicky, verili tomu, že to celé sama dokončím a bude to dobré. Nikdy im to nezabudnem," teší sa zo spolupráce hudobníčka, vlastným menom Katarína Kubošiová.

Na novom albume Katarzia vyrástla a v nových kompozíciách sa nezaťažuje kontextom predošlej tvorby. Rapuje, používa syntetizátor, experimentuje a hľadá nové beaty, ktoré majú od folku a dievčatka s gitarou už trochu ďaleko. Počas ostatných týždňov už zverejnila niektoré zo skladieb. Na konci leta to bol Rozprávkar s jednoduchým štúdiovým klipom a najnovšou ukážkou albumu je pieseň Milovať s hudbou.


Hľadanie pravdy ju vedie k skepticizmu

Z textového hľadiska je Agnostika pestrou zmesou tém medziľudských vzťahov našej doby, európskeho individualizmu, voľnosti a slobody v protiklade so zakódovanými spoločenskými predsudkami a rodinnou výchovou. Katarína sa nenápadne dotýka aj otázok kresťanskej viery v kontraste s tým, že ľudia na Slovensku sa v skutočnosti veľakrát nesprávajú ako kresťania. Názov albumu naznačuje jej vlastné hľadanie reálnejšieho a pravdivejšieho obrazu medziľudských vzťahov, bez ideológií určených na manipuláciu. Agnostika medzi riadkami smeruje k celkovému skeptickému postoju a pochybnostiam nad náboženskými otázkami ktorejkoľvek viery. 

Napriek náročným tématickým odkazom Agnostika nevyznieva agitačne ale skôr optimisticky. Katarzia po svojich zahraničných cestách v posledných mesiacoch trochu upravila uhol pohľadu na veci, ktoré sa dejú okolo nás. "Prestala som byť depkár a ponárať sa do úvah nad tým, aké pokrivené sú naše hodnoty. Pokúšam sa konštruktívne reflektovať dianie okolo skôr ako pozorovateľ a nenechať na seba prejsť toľko celosvetového smútku. Bola som vždy príliš citlivá. Aby som sa z toho nezbláznila, musím byť sebavedomejšia a silnejšia. Bohužiaľ sa vlastne stávam čiastočne cynickou," hovorí talentovaná umelkyňa.

Svoj prerod potvrdzuje aj v jednej z najsilnejších skladieb albumu Milovať s hudbou. Spieva v nej o momentoch, kedy zostáva sama so sebou a okrem očisty od pocitov nachádza aj ideu nekončiacej lásky, ktorú nikdy neopustí, v hudbe. "Hudba je ako dieťa. Ak s ňou raz začneš, už sa jej nezbavíš. Je aj najlepšou kamarátkou, vychovávateľkou, čarovným jazykom na komunikáciu s ďalšími muzikantmi, neuchopiteľnou vlnou mágie a nezabudnuteľných momentov," vyznáva sa zo svojho vzťahu k muzike Katarzia, ktorá nový album predstaví aj na turné. 



Termíny koncertov s albumom Agnostika: 

27. 9. - Jazz Tibet Club, Olomouc (+Talent Transport)

30. 9. - Hlohovec
14. 10. - Košice, Tabačka
15. 10. - Prešov, Christiania
16. 10. - Žilina, Stanica-Záriečie
19. 10. - Brno, Kabinet Múz
20. 10. - Praha, Divadlo Archa (+Longital) 
27. 10. - Bratislava, Ateliér Babylon

Popri práci na vlastnom albume sa Katarzia stihla zapojiť aj do projektu David Koller & Friends. Ide o album coververzií, na ktorý zo Slovenska okrem nej prispeli aj Korben Dallas. Katarína si vybrala skladbu Záchranár, ktorú na rozdiel od bratislavského rockového tria prespievala v rodnom jazyku.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Record. Viac sa dozviete na stránke www.facebook.com/katarziaprojekt.

Foto: Matúš Bence

Súvisiaci interpreti: Katarzia