Vianočný koncert Josého Carrerasa v košickej Steel aréne vo štvrtok 8. decembra bude určite nevšedným zážitkom pre všetkých milovníkov vážnej hudby. Slávny tenorista na dnešnej tlačovej besede uviedol, že je v Košiciach po prvý raz. V meste strávi niekoľko dní, no zajtrajší koncert bude jeho jediným vystúpením na Slovensku.

Na koncerte ho bude sprevádzať symfonický orchester Štátnej filharmónie Košice a 40-členný spevácky zbor. S maestrom bude koncertovať aj talentovaná slovenská mezzosopranistka Jolana Fogašová, ktorá uviedla, že je to pre ňu veľká pocta. "Som rada, že to vyšlo, pretože len prednedávnom som sa vrátila z dvojmesačného účinkovania v talianskom Miláne. Už sa teším, že spolu zaspievame nejaké duetá," povedala.

"V Košiciach som prvýkrát. Vystupoval som už v Bratislave či Prahe. A prvýkrát tiež budem mať možnosť spievať so Štátnou filharmóniou Košice. Veľmi sa na to vystúpenie teším, o tomto telese som počul už veľa dobrého," povedal dnes Carreras pred novinármi. Dodal, že je mu tiež cťou vystúpiť s Jolanou Fogašovou. "Viem o nej že je veľmi talentovaná a kvalitná operná speváčka," dodal.

José Carreras
pricestoval do Košíc v utorok večer, mesto si zatiaľ pozrieť nestihol. "Už sa ale na prehliadku veľmi teším. Mám dosť nabitý program, lebo sa mám stretnúť s orchestrom, potom skúška. Možno sa pôjdem prejsť do mesta večer, ak nebude príliš chladno," povedal Carreras. Koncert bude podľa jeho slov pozostávať z dvoch častí. V prvej to budú predovšetkým diela talianskej klasickej vážnej hudby, no nebudú to už známe kusy od Verdiho či Pucciniho. "Prihliadal som na miesto, kde sa koncert koná a dúfam, že sa to obecenstvu bude páčiť," povedal Carreras. Druhá časť koncertu, vzhľadom na ročné obdobie, sa bude skladať z diel venovaných vianočnej tematike. Vianoce sú preňho predovšetkým symbolom duchovna a pomoci iným. "Prežijem ich v kruhu rodiny so svojimi štyrmi vnúčatami," prezradil.

Legendárny spevák, ktorý v pondelok 5. decembra oslávil 65. narodeniny, tiež novinárom prezradil, že okrem spievania má viacero koníčkov. Ak sa dá, pláva denne dvadsať minút a veľmi rád číta, "nielen vážne veci, ale aj beletriu či detektívky". Prejavil sa aj ako pravý športový fanúšik. O blížiacom sa stretnutí Real Madrid – FC Barcelona poznamenal, že Madrid má druhé najlepšie mužstvo na svete. "Najlepšia je, samozrejme, Barcelona," doplnil s úsmevom.

José Carreras počas svojej kariéry vystupoval v najslávnejších operných predstaveniach. Repertoár Josého Carrerasa, ktorý svoju profesionálnu kariéru začal v roku 1970, je veľmi široký a skladá sa z viac než 60 opier, medzi ktorými vynikajú diela ako Andrea Chénier, Bohéma, Tosca, Werther, Don Carlo, Carmen, La Forza del Destino, I Pagliacci, L'elisir d'amore (Nápoj lásky) a Un Ballo in Maschera (Maškarný bál). Milovníci operného spevu poznajú jeho hlas aj z koncertov The Three Tenors s Placidom Domingom a Lucianom Pavarottim. Vystúpenie na futbalovom štadióne pred 100 000 divákmi im prinieslo predaj milión CD nosičov.

José Carreras - Granada
 
Biografia

José Carreras sa narodil 5. decembra 1946 v španielskej Barcelone. Prvou tenorovou rolou bol Flavio v opere Norma. Skutočný tenorový debut však zažil po boku slávnej sopranistky Monserrat Caballe, ktorá ho požiadala, aby s ňou spieval v Donizettiho opere Lucrezia Borgia v roli Gennara. Na medzinárodnej opernej scéne debutoval v roku 1971 v koncertnom predstavení Donizzetiho opery Mária Stuartová v Londýne vo Veľkej Británii. O rok neskôr spieval v americkom New Yorku Pinkertona v Pucciniho Madama Butterfly. Ako 28-ročný už spieval v 24 operných predstaveniach v celej Európe a Severnej Amerike.

V roku 1987 mu diagnostikovali akútnu leukémiu a boj s chorobou na čas prerušil jeho kariéru. V roku 1988 založil José Carreras International Leukaemia Foundation - nadáciu, ktorá pomáha chorým na leukémiu. Po úspešnej liečbe sa Carreras postupne vrátil na koncertné i operné pódiá. V prospech nadácie odohral množstvo koncertov.

Jeho diskografia obsahuje viac ako 150 nahrávok, 50 naštudovaných operných predstavení, oratórií a recitálov, za ktoré získal množstvo zlatých a platinových ocenení. Nakrútil viacero hudobných filmov, jeho videoportrét A Life Story získal International Emmy Award. Popri mnohých národných i medzinárodných cenách a vyznamenaniach je držiteľom Radu čestnej légie Francúzskej republiky a je Veľvyslancom dobrej vôle UNESCO. Cenou Echo Klassik si v nemeckom Mníchove v roku 2008 uctili jeho celoživotné dielo. Josého Carreras si prevzal ocenenie v Mníchovskej filharmónii osobne.

Jeho manželkou je Rakúšanka Jutta Jägerová, no podľa internetového vydania viedenského denníka Kronen Zeitung z novembra toho roku sa rozvádzajú. O vzájomnej dohode informovali vo vyhlásení, v ktorom ubezpečujú o pokračujúcom vzájomnom rešpekte, sympatiách a priateľstve.

Zdroj: SITA, TASR
Foto: AP Photo/Michael Probst

Súvisiaci interpreti: Jose Carreras