Najsľúbnejším nováčikom na hudobnej scéne podľa prestížnej ankety BBC Sound of... je anglický spevák a multinštrumentalista Jack Garratt. Hudobník, ktorý už predtým získal niekoľko ocenení z kategórie "objav roka" označil prvenstvo za "najvýznamnejšiu formu uznania, akú môže získať".

Jack Garratt nie je v žiadnom prípade prekvapujúcim víťazom BBC Sound of 2016. Už od začiatku patril medzi najväčších favoritov, keďže je zároveň víťazom obdobnej ankety Critics' Choice Award, kde o budúcich hviezdach hlasujú hudobní odborníci pod hlavičkou BRIT Awards. Okrem toho získal aj ocenenie BBC Introducing Award v rámci decembrových BBC Music Awards 2015.

Jeho tvorba sa vyznačuje príjemnou a ľahko stráviteľnou kombináciou pesničkárstva a elektroniky s popovou nákazlivosťou a prvkami R&B, trip-hopu či tanečných beatov. 24-ročný hudobník debutoval 28. októbra 2014 hneď dvoma digitálne vydanými EP nahrávkami Remnix a Remnants. Vlani v apríli ponúkol ďalšiu EPčku Synesthesiac. Na konte má single The Love You're Given, Weathered a Breathe Life, videoklip ponúkol aj k piesni Chemical.


Na druhom mieste v ankete BBC Sound of 2016 skončila kanadská muzikantka Alessia Cara, za ktorou nasleduje Angličanka Nao. Štvrtá priečka patrí kapele Blossoms a najlepšiu päticu uzatvárajú spoločne Mura Masa a WSTRN, ktorí dostali od 144 hudobných odborníkov a rozhlasových dídžejov rovnaký počet hlasov. Na zozname nominovaných boli aj Mabel, Billie Marten, Dua Lipa, Frances, Izzy Bizu, J Hus, Loyle Carner, Rat Boy a Section Boyz.

Predchádzajúcimi víťazmi ankety sú 50 Cent, Keane, The Bravery, Corinne Bailey Rae, Mika, Adele, Little Boots, Ellie Goulding, Jessie J, Michael Kiwanuka, Haim, Sam Smith a Years and Years.


Alessia Cara (2. miesto) - áno, v Here je vysamplovaná skladba Glory Box od Portishead.


Nao (3. miesto)


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - bbc.com, archív)
Foto: Daniel Alexander Harris - Facebook.com/jackgarrattmusic