Legendárny spevák Elvis Presley ovládol od druhej polovice 50. rokov americké koncertné pódiá a odštartoval zlatú éru rock'n'rollu. V stredu 8. januára by sa populárny spevák, ktorého predaj platní len v USA prekročil 600 miliónov kusov, dožil 85 rokov.

Elvis Presley vydal počas svojho života 20 štúdiových albumov, šesť koncertných nahrávok, päť kompilačných albumov a 105 singlov, z ktorých 17 bolo na čele hitparád. Po jeho smrti vyšlo viac ako 90 rôznych kompilácií. Jedna z posledných The Wonder Of You je z októbra 2016 a obsahuje výber jeho hitov s novými orchestrálnymi aranžmánmi v podaní britského Royal Philharmonic Orchestra.


Biografia

Hudobník, celým menom Elvis Aaron Presley, sa narodil 8. januára 1935 v meste Tupelo v americkom štáte Mississippi do chudobnej rodiny. Bol jednou z dvojičiek, no jeho brat krátko po narodení zomrel. Ako 13-ročný sa s rodičmi presťahoval do Memphisu v Tennessee. Už vtedy sa učil hrať na svojej prvej gitare, ktorú dostal k narodeninám. V Memphise absolvoval strednú školu, po ktorej istý čas pracoval v spoločnosti Crown Electric ako vodič. Hudba ho však lákala čoraz viac.

Zmenu v jeho živote priniesla v roku 1953 skladba My Happiness, ktorú nahral v štúdiu Memphis Recording Service a venoval ju svojej matke. Jeho talent si všimol producent Sam Phillips a ponúkol mu spoluprácu. Nasledovalo niekoľkotýždňové nahrávanie s kapelou pozostávajúcou z Presleyho, gitaristu Scottyho Moorea a basgitaristu Billa Blacka. Už jeho štúdiová nahrávka That's All Right Mama sa dostala do éteru lokálneho rádia v Memphise a zaznamenala nebývalý úspech.

Presley zaujal okúzľujúcou osobnosťou s osobitým hlasom - vysokým tenorom, ktorý bol ľahko rozpoznateľný - a tiež novým štýlom vychádzajúcim z černošského rhythm & blues. Nasledovali ďalšie skladby a v roku 1956 sa dostal Elvis Presley  na prvú priečku amerického rebríčka s piesňou Heartbreak Hotel. K sláve mu dopomohol plukovník Tom Parker, ktorý zariadil, aby sa katalóg Presleyho skladieb a nahrávacia zmluva predali veľkým hudobným vydavateľstvám Hill & Range a RCA Records so sídlom v New Yorku.


Presley začal nahrávať v ateliéroch RCA v Nashville v Tennessee s väčšou skupinou hudobníkov, ale stále vrátane Moorea, Blacka a ďalšieho hráča Fontana. Tam vznikali hity ako Jailhouse Rock, Always On My Mind, Love Me Tender, All Shook Up a dalšie. Už ako populárna osobnosť sa spevák stal v roku 1956 hosťom slávnej Show Eda Sullivana. Za vysoký honorár kúpil matke ružový cadillac a o rok neskôr dom na predmestí Memphisu Graceland. Ďalšie vystúpenia v televízii nenechali dlho na seba čakať.

V druhej polovici 50 rokov bol spevák jednou z najväčších atrakcií v Spojených štátoch. V roku 1958 však jeho skvele rozbehnutú kariéru nakrátko prerušila vojenská služba v Nemecku, kde sa spoznal s Priscillou Beaulieu, dcérou kapitána amerického letectva. Svadbu mali 1. mája 1967 v Las Vegas. Dňa 1. februára 1968 sa im narodila dcéra Lisa Marie. Manželstvo sa rozpadlo v roku 1972.

Popri hudobnej kariére sa stal aj hviezdou filmového plátna - v Hollywoode nakrútil vyše 20 filmov. Záujem o jeho koncerty však začal v 70. rokoch upadať. Vysoké pracovné tempo si navyše prinášalo svoju obeť v podobe zdravotných ťažkostí a od roku 1977 už trávil väčšinu času vo svojom dome v Gracelande.Elvis Presley zomrel 16. augusta 1977 vo veku 42 rokov na infarkt a komplikácie spôsobené dlhodobým užívaním liekov. Presleyho albumy a ďalšie artefakty sú však stále veľmi žiadané a samotný Graceland zostáva dodnes jednou z najväčších turistických atrakcií v krajine. 


Americký prezident Donald Trump mu v roku 2018 udelil Prezidentskú medailu slobody, ktorá je v Spojených štátoch najvyšším občianskym vyznamenaním. Oceneniu Presleyho umenia zodpovedala štylizácia celého slávnostného obradu v Bielom dome, pripomínajúceho dávne časy či mesto Las Vegas, kde spevák, prezývaný Kráľ rock'n'rollu, pôsobil v posledných rokoch svojho života.

Austrálsky filmový režisér Baz Luhrmann obsadil v roku 2019 po náročnom kastingu do svojej pripravovanej životopisnej snímky o Elvisovi Presleym amerického herca Austina Butlera (27). Scenár napísal Luhrmann so svojím dlhoročným spolupracovníkom Craigom Pearceom. Nakrúcať sa začne začiatkom roka 2020 v austrálskom štáte Queensland.

Text: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: AP Photo/MGM

Súvisiaci interpreti: Elvis Presley