Predchádzajúce kolo venované slovenským a českým hitom sme označili za jedno z najťažších. To sme však ešte nevedeli, ako súťažiacich potrápia rockové hity. Medzi desiatkou finalistov sa našlo iba málo tých, ktorých výkon zhodne všetci traja porotcovia označili pozitívne. Tento raz sa skôr zhodovali v nedokonalostiach.

Na Slovensku a v Česku žije nemálo priaznivcov rockovej hudby. Tí sa museli dobre baviť už pri vzhliadnutí výberu skladieb do "rockového" kola SuperStar. Okrem niekoľkých klasík žánra (aj keď polovica z nich boli balady) od Metallicy, Billyho Idola, Aerosmith alebo Ozzyho Osbournea totiž odzneli aj poprockové hity od Pink alebo Avril Lavigne, a tiež niekoľko prerábok nerockových hviezd, konkrétne Michaela Jacksona (Beat It) a Depeche Mode (Enjoy The Silence).

Kým prvá menovaná vo verzii kapely Fall Out Boy Štefanovi Pčelárovi celkom vyšla, v druhom prípade sa dá hovoriť o totálnej katastrofe a sprznení kultovej piesne. Povedzme si úprimne, nie každý sa rodí ako rocker a už vôbec nie každý si môže dovoliť spievať Davida Gahana. To sa potvrdilo i v prípade Virgínie Buberníkovej, ktorá siahla po notoricky známom depešáckom hite v rockovej úprave Mikea Shinodu (Linkin Park). Fanúšikom oboch kapiel museli stáť dupkom všetky vlasy, keď počuli toto nevydarené podanie skladby. Speváčkin výkon veľmi priamočiaro ohodnotil najmä Pavol Habera: "Toto bolo tvoje najfalošnejšie vystúpenie vôbec."

Presvedčte sa sami vo videu z jej vystúpenia. Schválne, dokážete ho dopozerať?



Pochvalné slová si tentoraz od poroty nevyspieval ani Martin Šafařík, ktorý si do rockového kola zvolil hit kapely Metallica Enter Sandman. Ondřej Soukup bez zaváhania označil Martinov výkon za paródiu na Metallicu. Ewa Farna to však cítila a počula absolútne opačne. Pogratulovala totiž Šafaříkovi k najlepšiemu dovtedajšiemu výkonu večera.



Divákom sa najmenej páčil Daniel Šmidák

Pokiaľ by rozhodovala o vypadnutí samotná porota, súťaž by zrejme opustila Virgínia Buberníková, ktorej výkon za najhorší označila Ewa i Paľo. Nebolo však dôležité, kto sa nepáčil porote. O všetkom rozhodovali opäť televízni diváci, ktorí domov poslali Daniela Šmidáka. Súťažiaceho, ktorý bol u poroty na odstrel takmer v každom kole. Song Mama, I'm Coming Home od Ozzyho Osbourna bol teda definitívne poslednou piesňou, ktorú si mladý súťažiaci v SuperStar zaspieval. Text piesne je teda naozaj symbolický, aj keď treba uznať, že Šmidák v tomto kole nepodal ani zďaleka najhorší výkon.



"Rockové" kolo sadlo najmä Jarovi Smejkalovi

Smejkal ponúkol skladbu Sex on Fire od skupiny Kings Of Leon. Jeho vystúpenie oslovilo všetkých troch porotcov. "Ja som ti veril, ako si to zaspieval. Bolo to od teba najtvrdšie vystúpenie doteraz. Malo to svoje limity, ale bolo to pôsobivé," zhodnotil Soukup. "Si výborný spevák, máš skvelú farbu, to vystúpenie bolo fakt dobré," pridala sa i Farna. Snáď najväčší kompliment mu zložil Habera: "Pre mňa ty a možno ešte jeden-dvaja, s ktorými by stálo za to pracovať a nahrať nejaké pesničky. Si výborný, mne sa páčiš."




Nuž, niekoho pochváliť museli. Fanúšikovia skutočného rocku si však pri tomto kole zrejme spomenuli na nedávny výrok Davea Grohla z Foo Fighters, ktorý vyhlásil, že nenávidí talentové šou, lebo v nich všetci spievajú ako Christina Aguilera. Väčšine z desiatky finalistov sa totiž nepodarilo na pódium priniesť ani kúsok "špiny", ktorá k rocku neodmysliteľne patrí. Spevákom, ktorí rockom nežijú, veru nepomôžu ani "tetovania", ktorými súťažiacich ozdobili počas týždňa.

Budúcu nedeľu sa v SuperStar na rad dostanú filmové hity. Už teraz sme zvedaví, na aké filmy si zaspomíname, no najmä na to, ako sa so samotnými skladbami popasuje zostávajúca deviatka finalistov.

TIP: Ak chcete počuť naozajstný rock (a metal a hardcore a všetko možné), kliknite si na náš Týždeň v hard & heavy. Zhodou okolností vychádza, rovnako ako články o SuperStar, každý pondelok.

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Facebook.com/SuperStarNovaEra
Video: TV Markíza