Frances Bean mala iba jeden rok, keď si jej otec siahol na život. V piatok 5. apríla si hudobný svet pripomenul tento tragický deň. Dcéra Kurta Cobaina zanechala v deň výročia jeho smrti svojmu otcovi dojemný odkaz, ktorý zverejnila na sociálnych sieťach. Popisuje v ňom, čo všetko by o otcovi chcela vedieť a akými spôsobmi je stále prítomný v jej každodennom živote.

"Pred 30 rokmi sa skončil život môjho otca," napísala Frances Bean Cobain v úvode príspevku a zdieľala fotografiu rúk ikonického hudobníka, spolu s ďalšími dvoma, ktoré sú ich poslednými spoločnými zábermi . "Jeho mama Wendy si často pritisla moje ruky na líca a s upokojujúcim smútkom povedala: 'Máš jeho ruky'. Zvykla sa nadýchnuť z mojich rúk, akoby to bola jej jediná šanca mať ho aspoň o kúsok bližšie. Dúfam, že ho drží za ruky, nech sú kdekoľvek."

"Priala by som si, aby som poznala svojho otca. Priala by som si poznať kadenciu jeho hlasu, akú mal rád kávu, alebo aký to bol pocit byť s ním v posteli po rozprávke na dobrú noc. Vždy som premýšľala, či voňal ako ľahké camelky a jahodový Nesquik (povedali mi, že sú jeho obľúbené)," pokračovala.

Otec jej nezanechal iba množstvo nezodpovedaných otázok. Svojím odchodom ju niečo aj naučil. "V zrýchlenej ceste k pochopeniu toho, aký je život vzácny, je však aj hlboká múdrosť. Dal mi lekciu o smrti, ktorá môže prísť len cez prežitú skúsenosť, že niekoho stratíte. Je to dar, s istotou vedieť, že keď milujeme seba a ľudí okolo nás so súcitom, otvorenosťou a láskavosťou, o to viac zmysluplným sa stáva náš čas tu."

Na záver ešte pripomenula list, ktorý jej napísal Kurt Cobain pred jej narodením. "Posledný riadok znie: 'Kamkoľvek pôjdeš alebo kamkoľvek pôjdem ja, vždy budem s tebou.' Tento sľub dodržal, pretože je prítomný mnohými spôsobmi. Či už je to počúvaním piesní alebo prostredníctvom našich rúk, v týchto chvíľach môžem stráviť trochu času s mojím otcom a cítim, že je transcendentný. Dnes myslím na každého, kto niekedy premýšľal nad tým, aké by to bolo žiť po boku ľudí, ktorých ste stratili. Význam nášho smútku je rovnaký," uzavrela Frances Bean Cobain.

Prečítajte si tiež: 30 rokov po smrti Kurta Cobaina: Čo zostáva

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)