Letná uhorková sezóna je v plnom prúde, no okrem rozchodov, zásnub, predávkovaní či pochybných pokusov o letné hity našťastie vychádzajú aj hudobné novinky, ktoré stoja za pozornosť. Vybrali sme pre vás zopár aktuálnych singlov z posledného týždňa. Najskôr však jeden videoklip, ktorý vlastne ani novinkou nie je...

29. augusta si svet pripomenie jeho nedožité 60. narodeniny, budúci rok v júni zase 10. výročie jeho úmrtia. No hoci Michael Jackson tu s fanúšikmi už takmer dekádu nie je, pravidelne vychádzajú nahrávky a videá, ktoré oslavujú jeho odkaz. Aktuálne je to zaujímavý videoklip k skladbe Behind the Mask.

Ide o coververziu piesne vplyvného japonského tria Yellow Magic Orchestra (jedným z jeho členov bol slávny skladateľ Ryuichi Sakamoto), pôvodne vydanej v roku 1978. Kráľ popu svoju verziu nahral ešte v roku 1982 na svoj legendárny album Thriller, no nakoniec sa naň nedostala. Vyšla až v roku 2010 na jeho prvom posmrtnom albume Michael. Samotný videoklip, odohrávajúci sa na párty plnej ľudí v rôznych maskách, bol natočený už v roku 2011 pod taktovkou režisérskeho dua Aggressive (Alex Topaller a Daniel Shapiro), na oficiálnom kanáli Michaela Jacksona bol však zverejnený až pred pár dňami.


Od zatiaľ posledného albumu švédskej elektropopovej ikony Robyn ubehlo už takmer osem rokov, počas ktorých sme ju mohli počuť iba na troch spoločných EP s kapelou Röyksopp (2014), projektom La Bagatelle Magique (2015) a producentom menom Mr. Tophat (2016). Dlhé čakanie na jej sólový materiál však končí a už na jeseň by sa mali fanúšikovia dočkať novej štúdiovky.

Prvou lastovičkou je singel Missing U, ktorým nielenže hovorí z duše všetkým fanúšikom, ktorým počas svojej “pauzy” chýbala, ale najmä veľmi presvedčivo pripomína, že v spájaní vkusnej tanečnej eufórie, chytľavosti a citlivej melanchólie nemá konkurenciu. Okrem skladby, na ktorej tvorbe sa podieľali aj jej dlhoročný parťák Klas Åhlund a Joseph Mount z kapely Metronomy, zverejnila Robyn aj krátky dokument s názvom Missing U - A Message To My Fans.

 
Na scénu sa vracia aj jej krajanka Neneh Cherry, ktorá naposledy vydala kritikmi oceňovaný album Blank Project (2014). Jeho producentom bol známy elektronický mág Four Tet, ktorý je podpísaný aj pod jej novým singlom Kong. Okrem neho sa na skladbe podieľal aj Robert "3D" Del Naja z Massive Attack a je to naozaj počuť. Dubová basa a minimalistický beat s podmanivým aranžmánom evokujú najslávnejšiu éru trip-hopu, tematicky je však skladba veľmi aktuálna. 54-ročná speváčka v nej emotívne reaguje na migračnú krízu. Novinku sprevádza pôsobivý videoklip britsko-nigérijskej režisérky Jenn Nkiru.

 
Britský elektronický solitér Aphex Twin v septembri po dvoch rokoch vydá nové EP s názvom Collapse, ktorého prvou ochutnávkou je skladba T69 Collapse. Predstavil ju spolu s videoklipom z dielne vizuálneho umelca, ktorý si hovorí Weirdcore. Klip mal mať premiéru v televízii Adult Swim (nočný programový blok známej detskej stanice Cartoon Network), neprešiel však Hardingovým testom, ktorý určuje, či je odvysielanie videa bezpečné pre ľudí trpiacich fotosenzitívnou epilepsiou.


Nový videosingel má aj anglické punkové duo Slaves, ktoré vlani hviezdilo na Pohode a tento rok na Colours of Ostrava. Skupina už 17. augusta vydá svoj tretí album s názvom Acts of Fear and Love, z ktorého už v júni predstavila singel Cut And Run. Jeho nasledovníkom je novinka Chokehold, ktorá má so svojím až britpopovo chytľavým refrénom potenciál stať sa veľkým koncertným hitom.

Výborný je aj videoklip, v ktorom sa kapela dostali do situácie, ktorú si zrejme žiadny účastník ich živých koncertov nevie predstaviť. Bubeník a vokalista Isaac Holman je totiž neprehliadnuteľnou a nenahraditeľnou osobnosťou, bez ktorého by Slaves neboli Slaves. V klipe Chokehold však zaňho gitarista Laurie Vincent hľadá náhradu. A veľmi sa mu to nedarí…


Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook / koláž Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson, Robyn