Len nedávno zverejnil Paul McCartney videoklip k piesni Early Days, v ktorej spomína na svojho zosnulého priateľa Johna Lennona. V klipe sa objavila aj scéna, v ktorej jamuje spoločne s hercom Johnnym Deppom a partiou bluesových hudobníkov. Nešlo pritom len o herecké predstavenie, bolo to skutočné jamovanie. Pozrite si originálny záznam.

Po množstve pozitívnych ohlasov na videoklip Early Days sa Paul McCartney rozhodol zverejniť takmer 30-minútový záznam z jam session, ktorá prepukla spontánne počas nakrúcania. Napriek tomu, že v klipe tvorí scénka iba niekoľko sekúnd, spoločné hranie hudobnej legendy s neznámymi bluesmanmi si vyslúžilo veľkú pozornosť médií. Dôvodom je aj prítomnosť svetoznámeho herca, ktorý už v minulosti v McCartneyho klipoch vystupoval. Tentokrát si s ním však aj zahral a zaspieval.

"Točiť scénu s Paulom bola strašná zábava. Bol tam len on, nejakí bluesoví hudobníci a Johnny Depp, a všetci spoločne jamovali. Dokonca sa na nás prišla pozrieť aj Patti Smith, čo nás všetkých naozaj úprimne potešilo," prezradil na o natáčaní tejto scény režisér videoklipu Vincent Haycock.

zákulisie nakrúcania klipu Early Days Zdroj: Paulmccartney.com

Keď hviezdy nie sú hviezdami

Napriek účasti hudobnej legendy a jedného z najpopulárnejších hercov posledných desaťročí čerstvo zverejnené video nie je o osobnostiach, ale o súhre hudobníkov z rôznych svetov, ktorí sú v danej chvíli na jednej vlnovej dĺžke. Nečakajte preto žiadne "kudrlinky" ani "hviezdne momenty" - obaja hlavní aktéri sú vo videu súčasťou groovujúceho celku, ktorý okrem nich tvoria bluesmani Roy Gaines, Al Williams, Dale Atkins, Henree Harris, Motown Maurice, Lil Poochie a Misha Lindes.

Zaujímavosťou je, že McCartney hrá vo videu na gitare Framus Zenith (model 17), ktorá je jeho prvou a stále ju má a používa. Už od roku 1956! Celý záznam z jam session, ako aj oficiálne "making of" videoklipu, by sa mali objaviť na trhu ako súčasť špeciálnej zberateľskej edície McCartneyho ostatného albumu New (2013).


Emotívna spomienka na priateľa

Záznam vznikol počas nakrúcania čiernobieleho klipu, ktorý je spomienkou Paula McCartneyho na dlhoročného priateľa a spoluhráča z legendárnych The Beatles Johna Lennona. Text piesne hovorí o dospievaní dvoch talentovaných mladíkov, ktorí navždy zmenili svet hudby. Paul mal v čase stretnutia s o dva roky starším Johnom len 15 rokov. "Oblečení v čiernom od hlavy až k päte, dve gitary na našich chrbtoch, prechádzali sme sa po uliciach mesta hľadajúc niekoho, kto by počúval hudbu, ktorú sme písali vo svojich domovoch," spieva McCartney.

Haycock začiatky vzťahu jednej z najslávnejších hudobných a skladateľských dvojíc zobrazil prostredníctvom príbehu dvojice černošských hudobníkov. "Ten príbeh je vo svojej podstate univerzálny - dvoch mladých chlapcov dá dohromady ich vášeň pre hudbu, vďaka tomu si spravia kapelu a stanú sa priateľmi. Toto video je nielen o nich, ale o každej kapele a každom dieťati, ktoré si prežilo všetky dobré aj zlé veci spojené so založením novej skupiny, či už sa potom stali úspešnými alebo nie," uviedol režisér.

Ako dodal, inšpiráciu našiel, keď sa vrátil ku koreňom rock'n'rollu. "Príbeh sa odohráva v Mississippi počas 50. rokov 20. storočia. To je obdobie, ktoré inšpirovalo The Beatles - americký rock'n'roll a Delta blues (južanské černošské blues, pozn. red.) z 50-tych rokov. Early Days je o oduševnenosti a inšpirácii, ktorú mladí hudobníci nachádzajú jeden v druhom," spresnil Haycock, ktorý podmanivé video natáčal približne mesiac v Los Angeles, Natchez (Mississippi) a Faraday (Louisiana).


Zdroj: Nme.com, Digitalspy.co.uk, archív Hudba.sk
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Paul McCartney