Vo veku 69 rokov zomrel anglický hudobník a spevák Greg Lake, známy najmä vďaka pôsobeniu v kapelách Emerson, Lake & Palmer a King Crimson. Smutnú správu potvrdil prostredníctvom sociálnej siete Facebook manažér zosnulého muzikanta Stewart Young.

Hudobník skonal v stredu 7. decembra v dôsledku rakoviny. Na jeho úmrtie už na sociálnych sieťach reagovali napríklad Rick Wakeman, Steve Hackett alebo John Wetton.

Greg Lake, celým menom Gregory Stuart Lake, sa narodil 10. novembra 1947 v anglickom meste Bournemouth. Hudobník, ktorá svoju prvú gitaru dostal ako 12-ročný, sa stal jednou z popredných postáv progresívneho rocku. V roku 1968 s Robertom Frippom stál pri vzniku formácie King Crimson, ktorej debutový album In the Court of the Crimson King: An Observation by King Crimson (1969) patrí k základným kameňom tohto hudobného žánra.


V priebehu roka však ďalší zakladajúci člen Mike Giles skupinu opustil a Lake odmietol spolupracovať so zvyškom kapely. Ako hosť však ešte naspieval druhý album skupiny In the Wake Of Poseidon (1970), ktorý sa stretol s ostrou kritikou.

Lakea, ktorý hral aj na basovú gitaru, následne oslovil ohľadom spolupráce hráč na klávesový nástroj Keith Emerson. Zakrátko sa k nim pridal aj Carl Palmer, bubeník skupiny Atomic Rooster, a vytvorili legendárnu superkapely Emerson, Lake & Palmer. Vo svojej tvorbe trio kombinovalo prvky hard rocku a klasickej hudby. Vydali úspešné albumy ako Pictures at an Exhibition (1971), Trilogy (1972) alebo Brain Salad Surgery (1973), ktoré Lake i produkoval.


Skupina predala vyše 48 miliónov platní. Po tom, ako sa koncom 70. rokov nadlho odmlčala, Lake pokračoval v hudobnej dráhe najmä ako vplyvný sólový interpret, pričom absolvoval množstvo koncertných vystúpení. Ako sólový interpret debutoval v roku 1981 eponymným albumom, po ktorom nasledovala nahrávka Manoeuvres (1983). Na oboch s ním spolupracoval gitarista Gary Moore. Vlani vydal s Geoffom Downesom album Ride the Tiger. Medzi jeho známe sólové skladby patrí napríklad singel I Believe in Father Christmas. Správa o jeho úmrtí prišla deväť mesiacov po tom, ako v marci spáchal samovraždu Keith Emerson.


Zdroj: SITA (Nme.com, bbc.com) + TASR
Foto: Craig Wax - Facebook.com/GregLakeOfficial

Súvisiaci interpreti: Emerson, Lake & Palmer, King Crimson