Nie je to tak dávno, čo speváčka a skladateľka Sia ohúrila svet tancom Maddie Ziegler. Video k singlu Chandelier patrí s vyše 430 miliónmi pozretí k najsledovanejším klipom minulého roka a má aj nomináciu na Grammy. Teraz Austrálčanka po 12-ročnom talente siahla znova, no okrem obdivu sa na ňu zniesla aj vlna nepochopenia a kritiky.

Popová speváčka Sia predstavila v stredu videoklip k skladbe Elastic Heart, na ktorej sa producentsky podieľali Diplo (Major Lazer, M.I.A.) a Greg Kurstin (Pink, Lily Allen, Tegan & Sara). Pieseň je ako duet s The Weeknd súčasťou soundtracku k druhému dielu trilógie Hry o život s podtitulom Skúška ohňom. Figuruje však aj na skladateľkinom prvom mainstreamovom albume 1000 Forms Of Fear (recenzia), a práve v tejto podobe bez R&B speváka sa dočkala zaujímavého, originálneho a rozporuplne prijatého vizuálneho stvárnenia.

V hudobnej snímke, ktorá má vyše päť minút, bojujú proti sebe v obrovskej vtáčej klietke12-ročná Maddie Ziegler a 28-ročný Shia LaBeouf, známy z trilógie Transformers. Maloletá tanečníčka má pritom oblečené to isté, čo vo videoklipe k singlu Chandelier, teda jednodielne spodné prádlo telovej farby. Tomu prispôsobili aj oblečenie herca. Rovnako ako na predchodcovi, aj na tomto umeleckom kúsku sa podieľala Sia s režisérom Danielom Askillom.

Boj s otcom alebo vnútorný konflikt?

V minuloročnom rozhovore s rozhlasovým moderátorom Howardom Sternom Sia priznala, že nemala dobrý vzťah s otcom. Údajne na ňu žiarlil. "On je úžasným gitaristom. Myslím, že sa zo mňa teší, ale myslím si, že nie je možné nevidieť to. Niečo, čo chcete, má niekto iný. Nie je to žiarlivosť, možno závisť," vysvetlila 39-ročná speváčka. Dodala ešte, že jej otec mal dve osobnosti, jednu starostlivú a jednu, pri ktorej sa bolo treba báť. Tento fakt dal fanúšikom živnú pôdu pre dohady o tom, čo môže nový klip predstavovať.

Teóriu zamietla prostredníctvom svojho konta na mikroblogovacej sieti Twitter, kde uviedla, že nejde o stvárnenie boja s otcom, ale o jej vlastný vnútorný konflikt. Klietku tak možno vnímať ako jej dušu, v ktorej bojujú, alebo aspoň kedysi bojovali, rôzne motívy správania. Jeden je uväznený v strachu a alkoholizme, kým druhý sa chce oslobodiť. Aj o takejto možnosti na rôznych fórach diskutujú jej skalní fanúšikovia, ktorí poznajú jej búrlivú a s psychickými problémami poznačenú minulosť. Iní zase vzťahujú vystúpenie aktérov videa na prístup speváčky k láske (keďže o nej je text piesne) - konflikt mladíckej naivnosti a zaľúbenosti verzus skúsenosť, ktorá vedie k opatrnosti a strachu z ďalšieho sklamania, pozná asi každý, kto niekedy miloval. V každom prípade, záver videa mimoriadne pôsobivo aj bez hudby a bez slov vyjadruje, aké sú vnútorné konflikty pre človeka náročné.

Speváčka na svojom Twitteri reagovala aj na obvinenia z propagovania pedofílie. Podľa časti jej fanúšikov, ktorí jej umelecký zámer nie celkom pochopili, je videoklip urážajúci, nechutný a perverzný. Sia však svoje video obhájila a zároveň sa ospravedlnila: "Čakala som sťažnosti súvisiace s pedofíliou. Poviem k tomu iba toľko, že Maddie a Shia sú podľa mňa jediní herci, ktorí mohli stvárniť tieto dve so sebou súperiace podoby Sie. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa tento zámer dotkol. Mojim cieľom bolo vytvoriť emotívny obsah, nie ním niekoho uraziť."

Tí, ktorí dokážu vidieť pod povrch sa viac než nad vekovým rozdielom tanečníčky a herca zamýšľajú práve nad rôznymi teóriami o tom, čo má videoklip reflektovať. A práve to je na Siinej tvorbe príťažlivé - nechce prvoplánovo šokovať (žiaľ, na iný titulok by väčšina z vás neklikla), ale vnáša do populárnej hudby ozajstné umenie. Niečo, o čo sa možno svojho času pokúšala Lady Gaga. Ak má totiž jedna vec pre každého iný význam, rozhodne sa to umením nazvať dá.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Sia