Ak sa v posledných rokoch v Hollywoode nakrútil nejaký filmový muzikál, väčšinou išlo o remake slávneho diela z minulosti. Nový originálny film La La Land režiséra Damiena Chazellea je však výnimkou a už pár týždňov po premiére je jasné, že ide o novodobý muzikálový fenomén.

La La Land, ktorý aktuálne môžete vidieť aj v slovenských kinách, si priazeň fanúšikov aj filmových kritikov získal vďaka modernému poňatiu klasického hollywoodskeho ľúbostného príbehu. Ten je sprevádzaný skvelými pesničkami a veľkolepými tanečnými kreáciami, ktoré dokresľujú priebeh vášnivého ľúbostného vzťahu dvoch ambicióznych mladých umelcov od jeho vzniku až po trpké sklamanie.

Muzikál, je v kinách po celom svete od Vianoc, no už predtým stihol získať viacero ocenení na rôznych hudobných festivaloch a prehliadkach. Najnovšie sa stal najúspešnejším filmom nedeľného udeľovania cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA), tzv. Zlatých glóbusov. 74. ročník tejto prestížnej odbornej ankety je prvým z hlavných podujatí hollywoodskej sezóny filmových ocenení, a zároveň sú Zlatý glóbusy často ocenením, ktoré predikuje držiteľov tých najprestížnejších filmových cien - Oscarov (ceny Americkej akadémie filmových umení a vied).


Moderná klasika zlomila desaťročia starý rekord

Snímka o talentovanom jazzovom pianistovi Sebastianovi (Ryan Gosling) a nádejnej herečke Mii (Emma Stone) včera premenila na víťazstvo všetkých sedem nominácií na Zlaté glóbusy a po dlhých desaťročiach tak prekonala doterajší rekord. O ten sa doposiaľ delili filmy Prelet nad kukučím hniezdom (1975) a Polnočný expres (1978), ktoré získali zhodne po šesť cien HFPA.

Režisér a scenárista Damien Chazelle (Whiplash) získal so svojím štábom ocenenie v kategóriách Najlepší film - komédia alebo muzikál, Najlepšia filmová réžia a Najlepší filmový scenár. Ryan Gosling si odniesol cenu za Najlepší mužský herecký výkon v komédii alebo muzikál. Pri jej preberaní poďakoval najmä svojej partnerke, herečke Eve Mendes. "Nedostanete sa sem bez toho, aby ste nestáli na úbočiach hôr. Kým som spieval, tancoval a hral na klavíri, moja pani vychovávala našu dcéru, čakala druhé dieťa a snažila sa pomáhať svojmu bratovi v boji s rakovinou. Zlatko, ďakujem ti," povedal vo svojom príhovore.

"Túto cenu zdieľam s každým tvorivým človekom, ktorému zabuchli dvere pred nosom, či už metaforicky alebo naozaj, s hercami, ktorí neprešli konkurzom, alebo s hocikým, kto má občas pocit, že to už vzdá, ale nakoniec nájde silu a bojuje ďalej," povedala 28-ročná Emma Stone, ktorá získala rovnaké ocenenie ako Gosling v ženskej kategórii. Muzikál okrem toho dominoval aj v hudobných kategóriách. Skladateľ Justin Hurwitz má Zlatý glóbus za Najlepšiu pôvodnú hudbu a ocenená bola aj jeho skladba City Of Stars (Najlepšia pôvodná pieseň; spoluautori: Benj Pasek a Justin Paul), ktorá je duetom dvoch hlavných protagonistov.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, TASR)
Foto: Dale Robinette/Lionsgate via AP