Kultová česká skupina Stromboli sa už o mesiac, v stredu 9. marca, po viac než 25 rokoch predstaví v Bratislave. Kapela vystúpi v pôvodnej zostave, dvaja členovia musia pricestovať až z Austrálie, kam emigrovali za socializmu.

Turné Stromboli štartuje už dnes večer v Zlíne a po precestovaní celej Českej republiky odohrá kapela posledný, deviaty koncert v našom hlavnom meste. Na Slovensko prídu gitarista Michal Pavlíček, ktorý uprostred turné, 14. februára, oslávi 60. narodeniny, speváčka Bára Basiková, basgitarista Jiří Veselý, bubeník Klaudius Kryšpín, klávesistka Vendula Kašpárková a spevák Vilém Čok

Bára Basiková má na konte veľké úspechy s viacerými projektmi aj ako sólová speváčka, jej srdcovkou je však stále Stromboli. Na svoj prvý bratislavský koncert s touto kapelou po štvrťstoročí sa preto už veľmi teší.

"U vás to bolo vždy báječné! Slováci sú vnímavé, inteligentné publikum. Mali sme tu silnú fanúšikovskú základňu. Ale uplynula dlhá doba... Hádam si nás tí, ktorí nás mali radi, prídu vypočuť. Sľubujem, že im dáme veľa skvelej hudby a s láskou. Repertoár koncertu budú tvoriť samozrejme najmä skladby z 80. rokov, ako napríklad Villa Ada, Carmen, Košilela či Veliké lalulá, ale pribudnú aj novinky z albumu Fiat Lux, ktorý vyšiel v decembri 2014. Sú to súčasné piesne, avšak majú svoju typickú melodiku a rukopis Michala Pavlíčka," hovorí Bára Basiková.


Kapela sa v roku 2014 vrátila na scénu po dlhých 16 rokoch. "Mnoho rokov nás k novej tvorbe a koncertovaniu prehovárali fanúšikovia, priatelia a organizátori. Stále sme odmietali, zdalo sa nám to totiž zbytočné alebo nevhodné, respektíve časovo nerealizovateľné. Keď sa však blížilo 30. výročie vzniku Stromboli, dostali sme ponuku, aby sme urobili spomienkový koncert v našej pôvodnej zostave. Povedali sme si, že do toho ideme. A vypredali sme O2 Arénu v Prahe, kam sa vojde 10-tisíc divákov," spomína speváčka.

Ohlasy na spomínaný koncert boli také veľké, že pridali pár vystúpení v priebehu minulého roka a na začiatok tohto si pripravili ďalšie turné. V rámci neho sa kapela chystá ohúriť aj slovenské publikum a sľubuje veľkolepý žúr. Kultová skupina z obdobia socializmu vystúpi v Bratislave v pôvodnej zostave, vrátane dvoch členov, ktorí roky žijú v Austrálii - bubeníka Klaudia Kryšpína a klávesistky Vendule Kašpárkovej. Aj po rokoch sú členovia Stromboli jedna veľká zohraná rodina. "Koncertuje sa nám skvelo, je to ako keby tých 30 rokov ani nebolo. Hudobne si totiž výborne rozumieme, vzájomne sa inšpirujeme a rešpektujeme. Súčasné koncerty majú taký istý náboj ako kedysi, len sme všetci vyzretejší, ako profesionálne, tak aj ľudsky, a to je úžasné," teší sa Bára Basiková.   

Fiat Lux Tour Stromboli 2016:

9. 2. - Zlín, Kongresové centrum
10. 2. - Brno, Sono Centrum
11. 2. - Ostrava, Gong
18. 2. - Šumperk, Dům kultury
19. 2. - Třebíč, Fórum Třebíč
25. 2. - Jablonec, Eurocentrum
26. 2. - Ústí Nad Orlicí, Klubcentrum
6. 3. - České Budějovice, Metropol
9. 3. - Bratislava, Stará Tržnica


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House a Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music.