Na ôsmy ročník bratislavského Uprising Reggae Festivalu príde zásadná postava jamajského roots reggae Bunny Wailer. Jeden zo zakladateľov legendárnej kapely The Wailers pripomenie hudobný odkaz Boba Marleyho, ktorý by tento rok oslávil 70. narodeniny.

Okrem toho, že Bunny Wailer a Bob Marley boli nevlastní bratia a priatelia od detstva, spoločne s Petrom Toshom sa ako The Wailers výrazne podpísali pod zvuk reggae hudby ako ju poznáme dnes. Nositeľ troch Grammy ocenení je kritikmi považovaný za jedného z najvýznamnejších reggae & world music interpretov. 67-ročný rastaman prinesie na Slovensko svoju spirituálnu a pozitívnu hudbu v rámci festivalu Uprising, ktorý sa uskutoční 21. a 22. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch.

Koncert, ktorý bude jeho premiérovým v Strednej Európe, má svoje opodstatnenie, keďže práve tento rok sa na celom svete oslavuje 70. výročie narodenia Boba Marleyho. Bunny Wailer ako spoluautor mnohých jeho hitov je tým najpovolanejším intrepretom, s ktorým môžu fanúšikovia kráľa reggae na Uprisingu osláviť jeho dielo a posolstvo.

Prečítajte si: 6. február je Deň Boba Marleyho: Jamajská legenda sa narodila pred 70 rokmi

Začiatok Bunnyho kariéry s The Wailers sa datuje do roku 1963, kedy sa spojili s Coxsonom Doddom a pod jeho vydavateľstvom Studio One vydali svoj prvý hit Simmer Down. Spod tieňa Boba Marleyho však vystúpil, až keď sa od kapely odčlenil a rozbehol svoju sólovú kariéru hitmi ako Who Feels It Knows It, Sunday Morning, Pass It On, This Train a Dancing Shoes. Jeho prvým albumom bol Blackheart Man (1976), ktorý sám dodnes považuje za svoj najlepší. Dokopy nahral 29 albumov, pričom ich takmer všetky vydal pod vlastným labelom Solomonic Records. Jeden z najvýraznejších hlasov Jamajky môžete počuť aj vo filme Rockers, pre ktorý naspieval titulnú pieseň.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR managerka festivalu Uprising.