Americká speváčka, skladateľka, herečka aj modelka Whitney Houston by dnes oslavovala veľké životné jubileum - päťdesiatku. Interpretka nesmrteľného hitu I Will Always Love You však zomrela nečakane vo veku 48 rokov. 11. februára 2012 ju našli mŕtvu v izbe hotela Beverly Hills. Pripomeňte si jej kariéru a niektoré hity.

Whitney Elizabeth Houston sa narodila v Newarku 9. augusta 1963. Ako viaceré deti, aj ona začínala v jedenástich rokoch so spevom v gospelovom kostolnom zbore. Od pätnástich už nahrávala sprievodné vokály pre viacerých interpretov. Na začiatku 80. rokov začala s modelingom, zasiahla však matka a Whitney sa vrátila na hudobnú scénu. 

V marci 1985 vyšiel prvý album pomenovaný Whitney Houston. Bol úspešný a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. Tri piesne z neho – Saving All My Love For You, How Will I KnowGreatest Love Of All sa stali hitmi a všetky tri sa dostali na prvé miesto singlového rebríčka. Celosvetový predaj albumu prevýšil náklad 30 miliónov nosičov, získal štyri nominácie na cenu Grammy, jednu z nich za najlepší ženský spevácky výkon si Whitney aj odniesla.


V júni 1987 vydala druhý album s názvom Whitney. Bol rovnako úspešný, štyri piesne z neho – I Wanna Dance With Somebody, Didn't We Almost Have It All, So EmotionalWhere Do Broken Hearts Go sa postupne dostali na prvé miesto hitparády, album jej opäť priniesol aj cenu Grammy za najlepší ženský spevácky výkon. Whitney sa zaradila medzi špičkových svetových interpretov a v roku 1990 ju v oválnej pracovni Bieleho domu prijal prezident George Bush. 


V júli 1992 sa vydala za speváka Bobbyho Browna, po roku sa im narodila dcéra Bobbi Kristina Houston Brown. Alkohol a drogy sa postupne podpísali pod jej ďalšie životné obdobie, ktoré vyústilo do rozvodu v októbri 2006. Whitney vydala šesť štúdiových albumov, šiesty s názvom Look To You vyšiel v auguste 2009. K diskografii patrí aj šesť kompilačných albumov a tri soundtracky. V americkej TOP 40 hitparáde mala 30 skladieb, 11 z nich bolo na prvom mieste, v anglickej ešte o jednu viac a štyri z nich na prvej pozícii. Úspešný bol film Bodyguard z roku 1992, kde Whitney hrala speváčku Rachel Marron a jej bodyguarda Kevin Costner. Predaj soundtracku z tohto filmu dosiahol skoro 50 miliónov nosičov.

Prečítajte si rozšírenú biografiu: Whitney Houston - poznáte jej najväčšie hity?

Najšokujúcejšie úmrtie roku 2012

Speváčka a herečka zomrela vo februári 2012 vo veku 48 rokov. Jej bezvládne telo našiel v izbe hotela Beverly Hilton niekto z jej sprievodu. "Pokúsili sa ju oživiť, no neúspešne," uviedol policajný dôstojník Mark Rosen. Oficiálnou príčinou úmrtia hviezdy bolo utopenie. Houston mala v čase úmrtia vo svojom tele aj marihuanu, antihistaminikum a ďalšie lieky. O pár dní po jej tragickej smrti si v úvode ceremoniálu Grammy moderátor LL Cool J speváčku pripomenul modlitbou. Neskôr Jennifer Hudson interpretovala jej najslávnejší hit I Will Always Love You.

14. augusta 2012 mal taktiež premiéru film Sparkle, v ktorom si Whitney Houston zahrala matku troch dcér, ktoré vytvoria úspešnú spevácku skupinu a na vlastnej koži okúsia svet šoubiznisu plný nebezpečenstva a drog. Išlo o remake rovnomenného filmu z roku 1976, v ktorom sa v hlavnej úlohe predstavila Irene Cara. V novom filme si zahrala hlavnú úlohu práve Jordin Sparks, jej matku stvárnila Houston. Obe speváčky spoločne nahrali aj duet s názvom Celebrate. "Plánovali sme to nakrútiť s Whitney, no už tu nie je a tak sme si ju týmto aspoň uctili," povedala Sparks pre televíziu BET o zverejnenom videoklipe k piesni.


Tragická smrť americkej hviezdy nenechala chladných ani jej fanúšikov. Podľa rozsiahlej ankety magazínu Parade a portálu omg! sa stala najšokujúcejšou udalosťou v šoubiznise v roku 2012. Svojimi hlasmi o tom rozhodlo 56-tisíc respondentov, čo predstavovalo 50 % hlasov všetkých zúčastnených. Ani nie rok po speváčkinej smrti sa konal aj prieskum agentúry Harris Interactive, v ktorom skladba I Will Always Love You obsadila prvú priečku medzi najpopulárnejšími baladami v USA. Táto skladba dostala v online prieskume 38 percent hlasov a na čele rebríčka sa umiestnila s výrazným náskokom.

Zdroj: TASR + archív Hudba.sk
Foto: AP Photo/Matt Sayles

Súvisiaci interpreti: Whitney Houston