Svetoznáma česká speváčka Ida Kelarová s jej detským súborom Čhavorenge a Českou filharmóniou odštartovali v stredu večer sériu troch koncertov v rómskych osadách a židovskej synagóge. Spoločne vystúpili v rómskej osade pri obci Lenartov neďaleko Bardejova a nasledujúci deň v osade pri obci Raslavice.

Počas netradičného hodinového vystúpenia zaspieval štyridsaťčlenný zbor talentovaných detí zo sociálne slabších rodín desať tradičných rómskych skladieb. Koncerty sú vyvrcholením trojtýždňovej letnej školy zameranej na rozvoj talentov českých a slovenských detí z chudobných komunít. "Hrali to o dušu, bola to obrovská podpora pre našu prácu aj deti,"nešetrila speváčka chválou na filharmonikov, ktorí spoločne s ňou vystupovali pre vyše 600 Rómov z osady bez nároku na honorár.

"Bolo to silné, nikdy som nič podobné nezažil, s niektorými obyvateľmi osady to doslova zatriaslo a zažili pozitívny šok," hľadal po koncerte slová aj Petr Kadlec, vedúci tímu Českej filharmónie na Slovensku. "U nás máme program pre nadané deti zo sociálne slabších rodín, ktoré k nám chodili na workshopy. Povedali sme si ale, že by bolo lepšie, keby my chodíme s našim programom priamo za takýmito deťmi," dodal.

hudobné vzdelávanie v rómskych osadách Zdroj: Tomáš Halász

Okrem Lenartova a Raslavíc koncertovalo netradičné zoskupenie ešte aj v piatok 8. augusta v židovskej synagóge v Liptovskom Mikuláši. Koncert v Raslaviciach mal aj napriek upršanému počasiu podobne silnú atmosféru ako vystúpenie v Lenartove. Pôvodne plánované vystúpenie v rómskej osade v Rudňanoch museli pre epidémiu žltačky zrušiť. Podujatie si okrem Rómov pochvaľovala aj starostka Lenartova Jana Bľandová. Obec podporila koncert sumou 200 eur a do organizácie zapojila štyridsať ľudí.

Filharmonici ešte pred večerným vystúpením absolvovali workshopy pre žiakov z Lenartova. Pražskí umelci im ukázali hudobné nástroje, učili ich spievať a tancovať. Tamojšiu školu navštevuje 90 rómskych žiakov, tretina z nich bola preradená do osobitných tried. "Vidíte talenty, s ktorými nikto nepracuje, nevedia, čo znamená hudba, sú utiahnuté a zo začiatku sa boja akokoľvek prejaviť. To je veľká škoda, aj symbol zanedbanosti," opísal Kadlec pocity po skončení workshopov.

"Je dôležité, aby sme ukázali aj rodičom, že deti z osady, ktorým sa niekto venuje, môžu po troch týždňoch práce stáť na jednom pódiu s Českou filharmóniou," vysvetlila Ida Kelarová. Česká umelkyňa sa venuje nadaným rómskym deťom zo sociálne slabých rodín šestnásť rokov. Doteraz sa podobné tábory konali v Česku. "Rodičia slovenských detí z nášho súboru sa ma často pýtali, prečo nie je niečo podobné aj na Slovensku," vysvetľuje speváčka, prečo sa tento rok rozhodli pre zmenu.

Koncertmi v osade chcela aj upozorniť verejnosť na problematiku extrémnej chudoby v segregovaných komunitách. "Mojou snahou je nielen pracovať s deťmi z osád, ale aj zviditeľniť túto problematiku," zdôraznila. Podľa nej sa rómskym deťom nevenuje dostatočná pozornosť.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Michaela Kučová z Nadácie otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation. 

Foto: Tomáš Halász