Portál Hudba.sk prináša nový týždenník v znamení klasickej hudby, pretože tá k modernej kultúre neodmysliteľne patrí. Dnešné dianie v klasike je veľmi rozmanité a preto sa budeme snažiť priblížiť vám tento svet, v ktorom dokonalosť je pojem najvyšší.

Desiatky géniov zanechali ľudstvu veľké dedičstvo, o ktoré sa treba starať, zhodnocovať ho a predávať ďalším generáciám. Sú krajiny, v ktorých je toto poslanie priam povinnosťou a idú príkladom. Slovensko, žiaľ, v tomto smere ešte stále dosť zaostáva a preto nám nezostáva nič iné, ako sledovať svojich susedov, ktorých hudobné telesá sa radia k tým najlepším a najuznávanejším na svete.

Klasika na webe aj v kinách

Ukážkou toho, ako masovo rozširovať klasickú hudbu je projekt The Berliner Philharmoniker's Digital Concert Hall (www.digitalconcerthall.com). Teleso patriace medzi absolútnu špičku najlepších filharmónií sveta moderným spôsobom rozširuje svoj odkaz, ktorý sa teší značnej popularite. Dirigentom projektu je Sir Simon Rattle, ktorého sme mohli vidieť s taktovkou aj na otvorení olympijských hier v Londýne.

Kto nemá priveľa času na živé vystúpenia, môže práve týmto spôsobom vychutnávať prvotriednu interpretáciu v HD kvalite. Samotné intro prezrádza, že na projekte spolupracujú najlepší dirigenti sveta - spomínaný Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel, Claudio Abbado, Valery Gergiev, Seiji Ozawa, Zubin Mehta či iní, ktorých mená nájdete na zoznamoch prestížnych koncertov svetových filharmónií.

The Berliner Philharmoniker's Digital Concert Hall - Season 2011/2012 trailer

Projekt je možné vzhliadnuť aj vo vybraných nemeckých kinách. Niet pochýb, že zážitok to môže byť lepší ako väčšina strednoprúdových filmov. Dnešné kiná sú vybavené drahým zvukom, ktorý môže mať aj iné využitie, ako ohlušovať ľudí často lacnými efektami. Položme si však otázku, ako by sa projekt udomácnil u nás, a či by sa predal vôbec nejaký lístok... (if)

Kam na koncerty?

Pre mnohých Slovákov, ktorí radi vyhľadávajú podobné zážitky, je tu možnosť navštevovať koncerty Slovenskej filharmónie. Treba jej uznať veľké kvality a skvelých hudobníkov, vďaka čomu sú cykly koncertov takmer vždy vypredané. Nová sezóna s množstvom zaujímavých koncertov začína o týždeň 16. septembra. Prvým podujatím je Koncert M2, v rámci ktorého odznejú diela Antonia Vivaldiho, Astora Piazollu a Leonida Desiatkova. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke www.filharmonia.sk(if)

Za klasikou sa v najbližších dňoch môžete vybrať aj do Trnavy, kde sa 11. septembra uskutoční komorný koncert s názvom Pocta Haydnovi. V Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika odohrá Trnavské kvarteto skladby majstra klasicizmu skomponované pre sláčikové kvarteto i zaranžované skladby pre kvarteto a hoboj. Ako sólistka sa s telesom predstaví hobojistka Zuzana Grejtáková.

Koncert vzdá hold zakladateľovi formy sláčikového kvarteta v roku 280. výročia jeho narodenia. Joseph Haydn upevnil klasicizmus a jeho zásady ako hudobný štýl a významne sa zaslúžil o rozvoj sonátovej formy a symfónie. Nazýva sa preto aj "otcom symfónie". Rozšíril orchester o nové nástroje a objavil tak jeho nové možnosti. Haydnove diela sa vyznačujú sviežou, ľahkou melodikou a jasnými harmóniami. Je tvorcom najčistejšieho klasicistického štýlu. (TASR)

Veselé i smutné jubileá vo svete opery

Dirigent a zbormajster Ondrej Lenárd sa dnes (9.9.) dožíva životného jubilea 70 rokov. Lenárd sa najvýraznejšie prejavil ako interpret opernej literatúry. V Slovenskom národnom divadle (SND) naštudoval okrem množstva zahraničných titulov viaceré Cikkerove opery. Pre potreby rozhlasového vysielania nahral veľké množstvo skladieb najrôznejšieho kompozičného a štýlového zamerania a realizoval rozhlasové nahrávky opier. Bol dirigentom nahrávok profilových platní viacerých popredných operných spevákov (Peter Dvorský, Sergej Kopčák, František Livora).

Zo zahraničných aktivít Ondreja Lenárda treba spomenúť jeho dlhoročnú spoluprácu s Japan Shinsei Symphony Orchestra v Tokiu - najprv vo funkcii stáleho hosťujúceho dirigenta a neskôr šéfdirigenta a hudobného riaditeľa telesa. Okrem toho umelec pravidelne hosťoval v mnohých ďalších, európskych i zámorských krajinách. Od sezóny 2011/2012 sa ujal vedenia Symfonického orchestra českého rozhlasu ako jeho nový šéfdirigent. V súčasnosti pôsobí aj ako dirigent Opery SND.

Svedectvom jeho umeleckého majstrovstva je aj vyše tisíc rozhlasových nahrávok, z ktorých mnohé vyšli vo vydavateľstve OPUS. Pozoruhodné kreácie symfonickej, ale i opernej literatúry má vo svojich fondoch Slovenská televízia a diskografický komplet dopĺňajú tituly vydavateľstiev Naxos a Marco Polo. (TASR)

Vo štvrtok 6. septembra uplynulo päť rokov od smrti fenomenálneho talianskeho operného speváka Luciana Pavarottiho. Svetoznámy tenorista bol od 70. rokov minulého storočia až do roku 2006, kedy sa kvôli boju s rakovinou pankreasu prestal objavovať na verejnosti, najväčšou hviezdou svetových operných javísk. Zomrel 6. septembra 2007 vo svojom rodisku talianskej Modene.

Svet opery minulých storočí sa aj jeho pričinením priblížil súčasnej generácii. Spoločne Plácidom Domingom a José Carrerasom preniesli slávne operné árie z útrob kamenných divadiel na otvorené priestranstvá športových štadiónov a predstavili svetu diela G. Verdiho, G. Pucciniho, D. Scarlattiho, V. Belliniho, G. Donizettiho, P. Mascagniho či R. Leoncavalla.  Do hudobného sveta sa Pavarotti nezmazateľne zapísal nielen množstvom vydaných hudobných nosičov, ale aj starostlivosťou o nastupujúcu generáciu umelcov. V roku 1982 založil súťaž pre mladých interpretov, ktorej víťaz mal česť vystúpiť spolu s ním. (TASR)


Tip na doplnenie audioknižnice

V každom vydaní sa budeme snažiť inšpirovať vás nejakým odkazom na známe, či menej známe dielo, ktoré určite stojí za vypočutie. Symfónia č. 9 E mol op. 95 (Z nového světa) od Antonína Dvořáka sa považuje za najhranejšiu symfóniu sveta. Na toto prvenstvo môžeme právom hrdí aj my, keďže Dvorák neodmysliteľne do našej hudobnej kultúry patrí. V neskorších vydaniach určite jeho génia ešte spomenieme a priblížime vám zoznam vyše 100 opusov, ktoré za svoj život zanechal.

Symfóniu č. 9 odohrala Viedenská filharmónia, ktorú dirigoval Herbert von Karajan. Interpretáciu možno považovať za jednu z najkrajších. Von Karajan sa zapísal do histórie ako dirigent, ktorý predal takmer 200 miliónov nosičov. Úctyhodné číslo, čo poviete? (if)

Antonín Dvořák - Symfónia č. 9 E mol op. 95

Týždenný prehľad noviniek na klasickej hudbe bude vychádzať vždy v nedeľu o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Ivan Fillo (if) + spravodajský servis TASR
Foto: Digitalconcerthall.com

Súvisiaci interpreti: Antonín Dvořák, Luciano Pavarotti