SikTh sú spolu s Meshuggah považovaní za zakladateľov subžánru djent. Ale nemajte im to za zlé. Ich nová skladba vás presvedčí, že to môže znieť aj veľmi dobre.

Magnet týždňa

Britskí prog-metalisti SikTh takmer po desiatich rokoch od svojho rozpadu vydali nový song. Keďže sú právom označovaní za jednu z najvplyvnejších kapiel moderného metalu, očakávania boli vysoké. Philistine Philosophies ale s prehľadom znesie akúkoľvek kritiku. A ak ich nové EP Opacities, ktoré vyjde na začiatku decembra, bude aspoň tak dobré, ako táto skladba, určite si vyslúži miesto v rebríčkoch najlepších počinov tohto roka. (pm)


Šrot týždňa

Nu metal nepatrí medzi všeobecne najobľúbenejšie odnože nášho žánru. Kapela Sharks in Your Mouth však nenávisť k nemu len posilní. Ich prerábka One Step Closer od Linkin Park patrí medzi to najhoršie a najsmutnejšie, čo sa dá v súčasnosti počuť. (pm)


Novinky

Metalisti z Bratislavy a okolia, pozor! Už o týždeň, v sobotu 14. novembra po 19:00 sa v klube Randal na Karpatskej môžete zohriať pri vrtkých rytmoch štyroch skupín na akcii Nanothermite vol. VI. Do tanca a na počúvanie zahrajú Algor, Remmirath, Depresy a Angel Epilepsia, čiže hudobne to bude mix blacku, thrashu, experimentálnosti a ambientného industriálu. (ip)

A postupne sa nám už začínajú v predstavovaní headlinerov predbiehať aj festivaly. Po minulotýždňovej rakúskej nádielke tu máme info od ich našich druhých západných susedov. Na tradičnú zábavu s menom Brutal Assault zavíta industriálna legenda Ministry. Okrem nich sa v pevnosti Josefov na severe Čiech predstavia napríklad aj Agnostic Front, The Black Dahlia Murder, či ExodusSepticflesh. Lístky môžete kupovať už teraz na stránkach festivalu. Samozrejme za podmienky, že budú fungovať, lebo v čase písania článku nejak protestovali. (pm)

Avenged Sevenfold pred časom oznámili, že majú nového bubeníka. Jeho totožnosť ale bola až do minulého týždňa neznáma. Je ním Brooks Wackerman, (už) bývalý bubeník Bad Religion, s ktorými hral od roku 2001. (pm)

Všeobjímajúca genialita ultra slávnych a nedotknuteľných bohov prog rocku, ktorí sú milionármi, aj keď sme od nich nič nové nepočuli už takmer dekádu, im konečne dovolila prelomiť ticho a odprezentovať štyri minúty (pravdepdobne) novej hudby. Aleluja! Na svojom jedinom koncerte tento rok, losangeleská štvorica Tool odohrala novú skladbu, ktorá sa údajne volá Descending. Má charakter intermezza a znie celkom obyčajne, ako keď spojíte outro piesne Lateralus a riff z Disposition. Dúfam, že bude predzvesťou niečoho väčšieho. Uvidíme v roku 2039, kedy konečne vydajú nové CD! (ak)


Ponúknite sa dávkou zablatených riffov od sludge-ovej kapelky Kylesa, ktorá disponuje dámou za mikrofónom a dvoma bubeníkmi. 2. októbra vydali album Exhausting Fire, z ktorého pochádza aktuálne oklipovaná pecka Lost and Confused. Potetovaní vegánski metalisti v ňom účinkujú v úlohe ozbrojených lupičov a milencov s problémami. O gigantický a emočne vypätý záver sa potom postará skateboard, ktorý má natiahnuté struny a vydáva zvuky. Masívne! (ak)


Fanúšikov virtuozity nesmrteľných Dream Theater zaiste poteší správa o novom albume, ktorý kapela chystá. Celkom netradične sa rozhodla odprezentovať svoju novinku v celej svojej dĺžke naživo a to ešte pred vydaním. Album The Astonishing bude koncepčný a zrejme rozdelený na dve časti (dve CD). Zatiaľ sa objavili názvy piatich skladieb Prvého dejstva. Novinka odznie vo februári a marci naživo v šiestich európskych mestách a ak chcete byť pri tom, najbližšie to máte do talianskeho Milána. (ak)


Kanadskí členovia Rock'n'rollovej siene slávy oslávili štyridsať rokov od vydania svojho debutu. Rush v lete odohrali svoje zrejme posledné turné zvané R40 a 20. novembra vychádza živý záznam z ich dvoch koncertov v Toronte 17. a 19. júna. Na Blu-ray R40 Live nájdete aj Toma Sawyera - ich najznámejšiu pieseň. (ak)


Nebyť Rush, možno by ani nebol žiaden Steven Wilson, teda možno by sa nestal agilným skladateľom a multiinštrumentalistom. Aktívnym až natoľko, že len 11 mesiacov po vydaní veleúspešnej dosky Hand. Cannot. Erase. príde ďalšia. Novinka zvaná 4 and Half, bude však len medzistupňom, predzvesťou ďalšej autorskej dlhohrajúcej dosky. Na šesťskladbovom albume budú totiž štyri skladby, ktoré vznikli pre spomínaný aktuálny album, no nedostali sa naň a jedna z obdobia skladania predošlej nahrávky - The Raven That Refused to Sing. Šiestou skladbou bude prerábka hitu Porcupine Tree Don't Hate Me, koncipovaná ako duet Wilsona a speváčky Ninet Tayeb. Ak ste počuli Hand. Cannot. Erase., viete o koho ide. (ak)


Dvaja gitaristi djentových Periphery - teda Mark Holcomb a Misha Mansoor - vydali EP svojho separátneho projektu Haunted Shores. Hudba, ktorú pod týmto názvom produkujú, nie je nepodobná tvorbe domovskej kapely, avšak je inštrumentálna a páni sa v rámci kompozície nebáli mierne zabŕdnuť i do blackových vôd. Vypočujte si vtipne pomenovanú skladbu Harrison Fjord, prípadne celé EP zvané Viscera. (ak)


Slovenská rocková kapela Asenth pokrstila v bratislavskom Randale v piatok svoj debut S tebou viem. Ak vám táto udalosť ušla, skúste aspoň ich najnovšie video s rovnomenným názvom. (pm)


V Námestove vznikol inštrumentálny metalový projekt Silent Zone, ktorý vedie gitarista Michal Jankuliak. Ich zvuk charakterizujú osmičkové záseky podopierajúce sólové kreácie lídra a celok je občasne ocukrený troškou elektroniky, ktorá mu dodáva sci-fi ksicht. Ich debutové trojskladbové EP je aj futuristicky pomenované - AI prototype, a kapela ho uvádza klipovkou Awaken. Nahrávku môžete počúvať a sťahovať na Bandcampe. (ak)


Devin Townsend ponúka ďalšie živé video z nadchádzajúceho DVD/Blu-ray vydania koncertu Ziltoid Live At The Royal Albert Hall. V londýnskej hale v apríli odohral viac než dve hodiny trvajúci set v sprievode 12-členného sboru i viacerých hostí. Pokojne plynúca skladba Deadhead pochádza z albumu Accelerated Evolution z roku 2003 a zvuk jej živého prevedenia je do detailu vypiplaný. Koncert si budete môcť na domácich prehrávačoch vychutnať 13. novembra. (ak)


Tech-death supergrupa Abhorrent to celkom pekne rozbalila so skladbou The Elegance of Asymmetry. Ak holdujete podobným veciam, zbehnite ku našom kamošom na Metal Injection a počúvajte. A ak sa vám zapáči, predobjednajte si prichádzajúci album Intrasigence na Bandcampe kapely. (pm)

Haluz týždňa

Youtube komediant Guy First, ktorý vie svojimi dlaňami vyprdieť každú druhú metalovú skladbu sveta, nakrútil fajn prdiacu paródiu na skladbu od Bring Me the Horizon. Can You Smell My Fart je opatrená originálnym textom i klipom, fekálnym zvukom i vizuálom. Je to jednoducho vyššia forma umenia. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Igor Paško (ip)
Foto: metalinjection.net

Súvisiaci interpreti: Avenged Sevenfold, Dream Theater