Švédsky muzikant Martin Molin zo skupiny Wintergatan dlho experimentoval so zvláštnymi hudobnými nástrojmi ako metalofón, traktofón či theremín. Jeho najväčším úspechom doteraz je však zostrojenie vlastného unikátneho nástroja, ktorý nazval jednoducho guľočkový stroj (Marble Machine).

Ide o "hraciu skriňu" na kľukový pohon, ktorá okrem iného obsahuje aj 2000 presýpajúcich sa guľôčok. Počas krútenia sa v nástroji aktivuje vibrafón, basgitara, basový bubon (tzv. kopák), cimbal a ďalšie nástroje, ktoré zahrajú skladbu naprogamovanú na 32 taktov. Konštrukcia pozostáva z jadra zloženého z dielov LEGO Technic, na ktoré hudobník napojil množstvo ručne vyrobených súčiastok. Tie uvádzajú guličky vo vnútri nástroja do pohybu cez rôzne lieviky, kladky a trubice.

Martin Molin začal guľôčkový stroj budovať v auguste 2014 a veril, že ho postaví do dvoch mesiacov. Projekt sa však ukázal byť podstatne zložitejším, bolo potrebné navrhnúť a ručne vyrobiť približne 3000 súčiastok. Tento časovo náročný proces trval 14 mesiacov. Prvá verzia bola vytvorená s pomocou 3D technológie, pre Molina však bolo jednoduchšie vyrábať súčiastky "za pochodu", preto prístroj vyzerá ako "zlepenec". O to viac prekvapí jeho perfektne fungujúci mechanizmus a zvuk. Niet divu, že sa stal v poslednom týždni virálnym hitom - len na Youtube si video pozrelo už takmer 12 miliónov ľudí.

   
Hudobník, právom prezývaný MacGyver, pred jeho zverejnením pravidelne informoval o postupe prác na nástroji vo videách, ktoré zdieľal na svojom Youtube kanáli. Napriek tomu, že fascinujúci nástroj vzbudzuje obrovský záujem na internete, na turné ho tak skoro neuvidíme. Premiestniť ho je totiž možné len v rozloženom stave. Mladý tvorca dúfa, že sa mu podarí zostrojiť ďalšie nástroje, niektoré menšie, či jednoduchšie na prepravu.

Martin svoje umenie a kreativitu najskôr uvádzal do praxe v elektro-folkovej kapele Detektivbyrån. Trio z Karlstadu, ktoré vydalo albumy Wermland a E18 Album, v roku 2010 po piatich rokoch ukončilo činnosť. Wintergatan fungujú od roku 2013, kedy vydali svoj rovnomenný debutový album. Ak sa vám zvuk guľôčkového stroja páči, určite si nahrávku vypočujte. Je dostupná na Bandcampe.

Prvý videoklip kapely Wintergatan:


Ako presne funguje guľôčkový stroj? Martin Molin pár dní po prvom videu zverejnil dve ďalšie, v ktorých sa o tomto špeciálnom "kolovrátku" dozviete viac.


Text: Hudba.sk (Thisiscolossal.com, Wired.co.uk)
Foto: Wintergatan