30. apríl je Medzinárodným dňom jazzu a od minulého roka je tento deň skutočne výnimočný aj pre slovenskú jazzovú scénu. Práve v posledný aprílový deň totiž po druhýkrát spoznáme víťaza ceny Esprit, ktorá sa bude udeľovať v Slovenskom rozhlase. Už teraz je jasné, že na galavečeri sa zíde absolútna špička.

Hudobná anketa Esprit sa prvýkrát konala minulý rok a okamžite sa stala dôležitým míľnikom, ktorý pozdvihol slovenskú jazzovú scénu. Dôkazom je fakt, že cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013 sa tento rok stala oficiálne súčasťou Medzinárodného dňa jazzu. Tým je podľa UNESCO už od roku 2011 30. apríl. Cieľom sviatku je zviditeľnenie jazzu a jeho diplomatickej úlohy - spájanie ľudí zo všetkých kútov sveta.

Herbie Hancock dostal Esprit skôr, než vznikol

Patrónom Medzinárodného dňa jazzu je hudobník Herbie Hancock pre jeho odovzdanosť mierovému dialógu prostredníctvom hudby a umenia. Zaujímavosťou však je, že prepojenie jednej z ikon svetovej hudobnej scény so slovenskými cenami Esprit sa začalo ešte skôr, než anketa vznikla. Po bratislavskom koncerte v roku 2010 si totiž legendárny klavirista a skladateľ z nášho hlavného mesta odniesol darček v podobe sošky z dielne známej výtvarníčky Gordany Turuk. Ide o siluetu kontrabasu - nástroja nachádzajúceho sa vo väčšine jazzových formácií. 

Keď vznikol nápad na anketu Esprit, jej organizátori sa rozhodli, že soškou pre ocenených slovenských umelcov bude replika skulptúry, ktorú dostal do daru pán Hancock. Spojením s Medzinárodným dňom jazzu, ktorého tvárou je práve tento hudobník, sa tak pomyselný kruh uzatvára.

Aby svet vedel, že na Slovensku vzniká kvalitný jazz

O vzniku samotného ocenenia hovorí viac hudobník Boris Čellár, ktorý je hlavným realizátorom a organizátorom ankety: "Pred dvoma rokmi sa na našej jazzovej scéne udial zaujímavý jav. V našich zemepisných šírkach vyšlo 19 albumov, ktoré sa prezentovali ako jazzové, prípadne mali do tohto žánru istý presah. Už tento samotný fakt spôsobil, že v hlavách činných v jazzovej oblasti skrsla myšlienka dať túto skutočnosť svetu najavo. Portál Jazz.sk a paralelne spevák Peter Lipa uvažovali nad rovnakou myšlienkou - pripraviť ocenenie za najlepší jazzový album a zviditeľniť tak tvorbu slovenských hudobníkov. Tak sme sa stretli a vymysleli Esprit. Prvý ročník sme zrealizovali doslova o päť minút dvanásť, nakoľko sme sa chceli vtesnať do dátumu 30. apríla."

Prvým slovenským držiteľom ocenenia Esprit sa stal v roku 2013 gitarista Michal Bugala. Za svoj album s názvom Y získal ceny v oboch kategóriách – v hlasovaní verejnosti aj odbornej poroty. O víťazovi poslucháčskej ceny minulý rok rozhodlo vyše 3000 hlasujúcich. Stránka so súťažnými albumami bola zobrazená 8500-krát a jednotlivé albumy boli 2000-krát zdieľané na sociálnych sieťach. Už v prvom ročníku teda nepochybne Esprit prispel k tomu, aby sa jazz dostal k ľuďom.

Ako informovali organizátori na utorkovej tlačovej konferencii, druhý ročník je ešte úspešnejší. Momentálne zostáva ešte necelý týždeň do konca hlasovania a už teraz má prvý album 1528 hlasov, druhý 930. Oproti minuloročnému víťaznému albumu s 500 hlasmi je to obrovský nárast záujmu o anketu Esprit prezentujúcu slovenský jazz. Posun vpred ohlasuje aj Gordana Turuk. Ako uviedla, soška pre tohtoročného víťaza bude zhotovená aj z drahých kovov.

Ako Esprit funguje?

Esprit predstavuje dve roviny. Keďže organizátorov zaujíma názor poslucháčov, pripravili anketu – hlasovanie verejnosti za najlepší album. To prebieha od polovice marca do 15. apríla na stránkach Jazz.sk, kde si záujemcovia môžu vypočuť tohtoročné albumy. Je ich šestnásť a všetky sú odprezentované ukážkami priamo na stránke www.jazz.sk/esprit. Hlasovanie prebieha jednoducho, formou elektronického odoslania hlasu. Cenu do tejto kategórie pripraví ilustrátor Michal Kečkeš, ktorý je známy karikatúrnymi úpravami osobností hudobnej scény. Pôjde o originálnu grafiku zobrazujúcu víťazného interpreta tejto kategórie.

Druhou rovinou ankety ESPRIT je hlasovanie odbornej poroty. Tá pozostáva z osobností aktívnych v hudobnom dianí, zúčastnia sa jej hudobní žurnalisti, kritici, promotéri, dramaturgovia festivalov či rozhlasoví hudobní redaktori. "Osobne porote moc nezávidím, tentoraz to bude mať naozaj ťažké. Aktuálny ročník je veľmi silný na kvalitnú produkciu," hovorí Boris Čellár. 

Gabriel Bianchi - jazzový publicista
Gabriel Horal - promotér a organizátor (východné Slovensko – Jazz for Sale)
Prof. Yvetta Kajanová, PhD.- muzikológ (Katedra hudobnej vedy FiFUK)
Peter Motyčka - hudobný redaktor a publicista
Marián Pavlovič - dramaturg (Open Jazz Fest, City Sounds)
Peter Polanský - marketingový riaditeľ a dramaturg (Wiener Konzerthaus)
Vilém Spilka - riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno)
Viktor Zappner - umelecký riaditeľ a dramaturg (Devonport Jazz, Tasmánia, Nový Zéland)
Igor Wasserberger - hudobný redaktor a publicista
Jozef Brisuda - hudobný redaktor z Rádia Devín

Víťazí oboch kategórií budú vyhlásení 30. apríla v Štúdiu č. 5 Slovenského rozhlasu. Vstupenky na slávnostné odovzdávanie cien, ktorého súčasťou budú aj koncerty slovenských jazzmanov, sú už k dispozícii v sieti Predpredaj.sk. Priamy prenos odvysiela Rádio Devín.

Nominované albumy za rok 2013

(po kliknutí na názov albumu sa dostanete na stránu Jazz.sk s podrobnosťami o albume a ukážkami)

Adriena Bartošová - Softly

AMC Trio & Randy Brecker - One Way Road To My Heart

Andrej Turok - Coffee Time

Anton Jaro Trio - Xola

BKK trio - Live in Košice

Eugen Vizváry - Part One

Hodek & Gajlík Factory - Puttin' Together

Ľudmila Štefániková - ElectriCITY

Lukáš Oravec - Introducing Lukáš Oravec Quartet feat. Radovan Tariška

Michal Motýľ Tentet - Sunflowers

Milo Suchomel - Jazz in the City, Volume 1

Nikolaj Nikitin - Music for Boys and Girls Vol. 1

Ondrej Krajňák - Forevernest

Peter Lipa a Milan Lasica - Návšteva po rokoch

Radovan Tariška - Folklore to Jazz

Valér Miko - Príbehy

Vstupenky na galavečer Esprit 2013:  Predpredaj.sk 

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka ankety. Článok bol upravený redakciou.