Zvuk posledných dvoch dekád minulého storočia je v poslednej dobe v popovej hudbe mimoriadne in. Na vrchol hudobných rebríčkov sa vďaka nostalgickému zvuku vypracovala Dua Lipa, u nás teraz v rytmoch 80. rokov skúša šťastie talentovaná Celeste Buckingham. Tá sa pred pár dňami vrátila na Slovensko aj s novým singlom Make Me.


Celeste Buckingham
patrí nepochybne medzi najvýznamnejšie speváčky svojej generácie. Nielenže sa jej podarilo vypracovať medzi špičku slovenskej hudobnej scény, ale dokázala svojou hudbou zaujať aj poslucháčov v zahraničí. Jej najväčší hit Run Run Run má na Youtube viac než 24 miliónov prezretí a počuť ho mohli aj poslucháči amerického éteru, kde dokonca získala nomináciu na Radio Disney Music Awards. 

Presne 10 rokov od vydania svojho prelomového hitu Celeste vydáva novú pieseň Make Me, ktorá je po minuloročnom singli Feel ďalšou predzvesťou pripravovaného albumu, ktorý speváčka plánuje vydať na jeseň tohto roka. 


Osvedčená spolupráca s Matějom Vávrom

Talentovanej speváčke a skladateľke sa už vo veľmi mladom veku podarilo dosiahnuť skutočne obrovský úspech, ktorý si však nie je ľahké udržať - najmä ak sa hudobná hviezda počas pandémie presťahuje na vzdialený ostrov, kde sa na rok a pol takmer úplne odstrihne od všetkých pracovných aktivít a médií. Celeste Buckingham však práve odchod na Madeiru pomohol usporiadať si život a vyčistiť hlavu. Dnes sa zdá, že si speváčka prehnané očakávania hudobných kritikov aj svojich fanúšikov zbytočne nepripúšťa k srdcu a jej nová tvorba znie veľmi uvoľnene a prirodzene.

Na hudobnej časti piesne Make Me sa autorsky podieľal overený spoluautor Matěj Vávra, s ktorým speváčka v minulosti tvorila pár a možno aj preto Vávra presne vie, ako pre ňu ušiť song doslova na mieru. "Pri novom singli Make Me sme sa so Celeste držali atmosféry 80. rokov. Song je svižný, hravý a chceli sme ním dosiahnuť príjemné, energické počúvanie, ktoré poslucháčov nakopne. Verím, že si ľudia song budú užívať rovnako ako my," hovorí talentovaný hudobník a skladateľ.

Rozhovor: Matěj Vávra: V hudobnej brandži ide všetko rýchlejšie, pokiaľ máte peniaze

Celeste Buckingham, nakrúcanie videoklipu Make Me Zdroj: Andrej Hrušovský
Osobná zrelosť a letná nostalgia

Výsledok je veľmi vydarený a určite si počas nasledujúcich mesiacov nájde miesto v rebríčkoch hudobných hitparád. "Chceli sme dosiahnuť pocit jemnej letnej nostalgie a pritom ostať vo veselom naladení. Je to také príjemné spomínanie na obdobie, ktoré máme už za sebou," hovorí o skladbe speváčka. "Pri tvorbe som si predstavovala, ako pozerám staré filmy, počúvam a tvorím bezstarostné skladby, vidím pláže plné ľudí," dodáva Celeste Buckingham.

Speváčka, ktorá pre mesiacom oslávila svoje 27. narodeniny, v posledných rokoch prešla značným progresom po hudobnej ale aj súkromnej stránke. Podobne ako iné speváčky, ktoré dospievali pred zrakom svojim fanúšikov, tak aj Celeste mala ťažkú úlohu ľudí presvedčiť, že už nie je 16-ročné dievča zo SuperStar ale dospelá interpretka s vlastným názorom. Bojovala tiež so stereotypmi, ako by mala žena v šoubiznise vyzerať. Dnes si ani z týchto očakávaní veľa nerobí a vo videoklipe k skladbe Make Me sa ukázala v niekoľkých elegantných modeloch šiat, ktoré podčiarkujú jej prirodzenú krásu.

Celeste Buckingham a Richard Autner, Make Me, 2022 Zdroj: Andrej Hrušovský
Kto je tajomný muž z klipu?

Po boku mladej speváčky sa v klipe sa ukáže aj mužská postava, ktorú stvárňuje herec a spevák Richard Autner. Skryté významy v súvislosti so Celestiným súkromím tu však hľadať netreba. "Skladba nie je o žiadnom mužovi z môjho života. Snažili sme sa vyjadriť staré časy, spomienky tak, ako sa nám vracajú, a táto postava je ich symbolom," vysvetľuje rodáčka zo švajčiarskeho Zürichu, ktorá má rodinu na aj Slovensku, v USA a v Iráne. "Videoklip vznikal v bratislavskom klube Luna Bar a v apartmáne hotela Devín. Samotný scenár tvoria tri časti, pričom každá z nich vykresľuje rôzne fázy vzťahu," prezrádza režisér videoklipu Martin Miko.

Talentovaná umelkyňa sa na Madeire ďalej vzdeláva. Okrem toho, že sa na portugalskom ostrove učí nový jazyk, získala vďaka štúdiu na diaľku diplom na jednej z Top 10 vysokých škôl v USA, Cornell University, v odbore digitálny marketing a v štúdiu pokračuje ďalej. Život na ostrove plnom krásnych zákutí a prírody, mimo stresu veľkomiest, prospieva aj zdraviu. "Trikrát do týždňa cvičím a cez víkend chudne aj pes," hovorí so smiechom o svojom parťákovi na dlhé túry. V novom domove jej nechýba ani kultúrne vyžitie - spolu s kamarátmi-muzikantami pravidelne chodieva na koncerty iných umelcov.

Prečítajte si tiež: Celeste Buckingham: Môj stav vyhorenia trval dlhšie, než som bola ochotná priznať si

Autor: Dušan Marko + TS (Andrea Čurná)

Súvisiaci interpreti: Celeste Buckingham