Na koncert britskej skupiny Asian Dub Foundation, ktorý sa uskutoční už v sobotu 12. novembra v bratislavskom klube MMC, budú mať utečenci žijúci na Slovensku vstup zdarma. Usporiadateľská agentúra Ore Pole sa pre tento krok rozhodla po konzultácii s manažmentom kapely a plánuje ho rozšíriť aj na ďalšie svoje koncerty v tomto a nasledujúcom roku.

Práve Asian Dub Foundation sú kapelou, ktorá vo svojich textoch tému utečencov a migrácie často rieši, preto tento nápad plne podporuje. Samotní členovia kapely, ktorá spája elektroniku a dub s prvkami tradičnej indickej hudby, energiou punku a rapom, totiž pochádzajú z prisťahovaleckého prostredia. Narodili sa v Londýne v rodinách imigrantov a stretli sa na hudobnom kurze pre mladých prisťahovalcov.

Agentúra Ore Pole už na technickom zabezpečení účasti utečencov na koncerte pracuje s organizáciami, ktoré sa na Slovensku o týchto ľudí starajú. "Každý utečenec, ktorý pobýva na Slovensku a má slobodu pohybu, je na tomto, ale aj na ďalších našich koncertoch vítaný. Chceme týmto ľuďom ukázať, že nie všetci na Slovensku ich považujú za nepriateľov, a uľahčiť im začiatok života v pre nich cudzom prostredí," hovorí Tomáš Tauber z organizačného tímu.

Problémy a otázky, ktorým Európa čelí dnes, Asian Dub Foundation reflektovali vo svojich textoch už v 90-tych rokoch minulého storočia. Najskôr kritikou správania sa Európanov voči ľuďom inej farby pleti a iného náboženstva, neskôr však stále častejšie aj kritikou do "vlastných radov". Vo svojich textoch tak riešia nielen uzavretosť a netolerantnosť časti Európy voči imigrantom, ale opakovane sa postavili aj proti organizáciám presadzujúcim militantný islam.

Vypočujte si aktuálny album More Signal More Noise (2015):



Zdroj: Ore Pole
Foto: Facebook.com/asiandubfoundation

Súvisiaci interpreti: Asian Dub Foundation