Speváčke Beyoncé sa ani s eponymným albumom, ktorý vydala bez akéhokoľvek avíza v decembri 2013, nepodarilo na Grammy triumfovať v kategórii Album roka. Najcennejšiu trofej jej "uchmatol" alternatívny spevák a multiinštrumentalista Beck, čo značne nasrdilo "ochrancu kreativity" Kanyeho Westa.

Kanye West nie je známy len prehnanou láskou sám voči sebe, ale aj lojalitou voči R&B dive Beyoncé. Jej kariéru ochraňuje vždy, keď je treba, o čom sa fanúšikovia hudobných galavečerov mohli presvedčiť už v minulosti. Pred šiestimi rokmi obral Taylor Swift o vzrušenie z jej prvej výhry a teraz sa snaží urobiť z Becka ignoranta voči umeniu. Takto si sebastredný manžel Kim Kardashian kamarátov veru nenarobí.

Nechám ťa dokončiť, ale...

V roku 2009 speváčka Taylor Swift získala cenu MTV Video Music Award za Najlepší videoklip interpretky vďaka skladbe You Belong With Me. Vtedy sa raper na počudovanie všetkých prítomných objavil na pódiu, zobral vtedy 20-ročnej speváčke mikrofón a povedal: "Hej, Taylor, naozaj sa teším s tebou a nechám ťa dokončiť, ale Beyoncé mala jedno z najlepších videí všetkých čias. Jedno z najlepších videí všetkých čias!"


Kanye West vtedy narážal na video Single Ladies (Put A Ring On It), ktoré v tom roku získalo titul Najlepšie video. Azda najoceňovanejšia speváčka súčasnosti vtedy prenechala svoj čas na ďakovnú reč mladšej kolegyni, lebo si spomenula na vzrušujúci moment, keď ona ako 17-ročná vyhrala svoju prvú cenu za videoklip.

V čase reklamnej prestávky odsúdila raperovo správanie speváčka Pink, ktorá k nemu doslova podišla a pohŕdavo krútila nad ním hlavou. Na Twitteri sa k nej pridali aj Katy Perry, Kelly Clarkson, Adam Lambert, Janet Jackson a iní, pričom sestra zosnulého Kráľa popu poslala Taylor Swift na hotel aj kyticu ruží, aby sa jej lepšie spalo. Yeezus, ako sa 37-ročný raper, producent, režisér, zabávač a módny návrhár rád prezýva, neskôr zverejnil ospravedlnenie na svojom blogu, čo onedlho aj stiahol.

Nepríjemnosti trvali až do roku 2010, keď ešte Kanye posielal Taylor niekoľko ospravedlňujúcich tweetov. Speváčke údajne aj zavolal, na čo mu poskytla rozhrešenie v piesni Innocent z albumu Speak Now. Vojnovú sekeru však stihol opäť vykopať o pár mesiacov, keď nazval retardovaným to, aby bola Taylor Swift nominovaná so štúdiovkou Fearless na Grammy v kategórii Album roka. Medzitým asi emócie opäť upadli, keďže tento rok si speváčka a raper na udeľovaní prestížnych cien družne podávali ruky.

História sa takmer zopakovala

Zdá sa však, že mimoriadne kreatívny a umelecky založený raper je aj naďalej háklivý na prestížne ocenenia, čo sa opäť potvrdilo na nedeľných Grammy. Ich majiteľov určuje americká Národná akadémia nahrávacích umení a vied. Autor Rihanninej novinky FourFiveSeconds zmeravel, keď zbadal, že cenu za najlepší album roka 2014 ani tentokrát nevyhrala Beyoncé, ale "neznámy" Beck. Kanye túto krivdu nemohol zniesť, a tak sa opäť vybral smerom k pódiu, aby prerušením ďakovnej reči po šiestich rokoch vyjadril svoj názor, na ktorý sa ho nikto nepýtal. Pri mikrofóne však napokon spravil otočku a vrátil sa k svojmu miestu.


Na videu je vidieť, že Beck sa ho snažil privolať naspäť, zábavný je aj výraz Beyoncé, ktorej možno z úst odčítať slová "No, Kanye, No!". Celé to mohol byť vydarený vtip, keby raper v zákulisí galavečera nepotvrdil, že to myslel vážne. "Ak chcú (organizátori Grammy) skutočných umelcov, aby sa vracali, musia sa prestať s nami hrať. My sa s nimi nebudeme viac hrať. Keď budete naďalej znižovať úroveň umenia, nerešpektovať šikovnosť a fackať ľudí do tváre po tom, čo vytvorili monumentálne hudobné dielo, ste neúctiví voči inšpirácii. My hudobníci musíme inšpirovať ľudí, ktorí chodia denne do práce a počúvajú nový album Beyoncé a cítia sa vďaka nemu akoby na inom mieste," povedal po udeľovaní cien Kanye West, akoby preňho Beck nebol dosť dobrým umelcom.

Paradoxne, samotný pesničkár nemá voči svojmu "fanúšikovi" zlého slova. "Bol som nadšený, keď prišiel na pódium. Zaslúži si tam byť rovnako ako ktokoľvek iný. Koľko skvelých albumov vydal len za posledných päť rokov, však?" vyjadril sa Beck pre Us Weekly. Skromný hudobník, ktorý sa na hudobnej scéne pohybuje od polovice 80. rokov, tiež priznal, že čakal víťazstvo Beyoncé. Na Kanyeho preto nemá ťažké srdce, aj keď ten svojimi slovami neúctivo znížil hodnotu jeho tvorby. "Hudbou nie je možné uspokojiť každého. Aj tak ho ako umelca milujem a myslím si, že je to génius," vyjadril sa s rešpektom na adresu kontroverzného rapera. Pomôže mu takýto vrúcny prístup nájsť pokoru?

Otvorený list a odkazy od kolegov

Ak nie, možno sa zamyslí aspoň nad odkazmi od ďalších hudobných kolegov. "Drahý, Kanye West, si to TY, kto je tak zaneprázdnený znevažovaním umenia. Znevažuješ svoj vlastný pozoruhodný talent a čo je oveľa horšie, znevažuješ talent, prácu a húževnatosť všetkých umelcov, keď tak drzo a barbarsky ideš po tých uznávaných a pokorných, akým je aj Beck. Sám vďaka sebe vyznievaš malo, malicherne a rozmaznane," adresovala Westovi ostré slová na svojom facebookovom profile speváčka skupiny Garbage Shirley Manson. V otvorenom liste nezabudla spomenúť aj to, že Beyoncé nepotrebuje, aby sa jej niekto zastával.

Zmierlivejší pohľad má hip-hopový umelec Talib Kweli: "Ktorýkoľvek skutočný hudobný fanúšik vie, ako veľmi talentovaný je Beck. Skutoční hudobní fanúšikovia tiež dokážu uznať Kanyeho génia a sú šťastní, že existuje," vyjadril sa a neutrálne tak vzdal hold obom umelcom, čím sa odlíšil od väčšiny hudobníkov polarizovaných pre alebo proti Westovi. "Zaujíma sa Kanye až príliš o Grammy a o to, kto vyhrá? Možno. Ale to je to, čo ho robí ním a ja by som to nechcel ináč," dodal Kweli.

Celá situácia však nemusí vyzerať tak zle, ako tá s Taylor Swift pred šiestimi rokmi. Jednak, Beck je ostrieľaný umelec a hoci šlo len o pokus o zneváženie jeho víťazstva, zvládol ho bravúrne. Kanye West sa už tiež aspoň čiastočne poučil zo svojich chýb a ako sa pre väčšinu médií vyjadril, je tu jeho dcéra, žena a obchodná značka, kvôli ktorým si na pódiu Grammy v poslednej chvili rozmyslel spraviť hlúposť. Je teda len na umelcoch samotných, ako dokážu stráviť to, čoho boli svedkom.

Autor: Marek Majzon
Foto: AP Photo - Evan Agostini / John Shearer

Súvisiaci interpreti: Beck, Kanye West