The Truth About Love možno nie je najlepším albumom americkej speváčky Pink, no tá napriek tomu dokazuje, že umelecky dozrieva ako víno. K novému singlu Try včera predstavila videoklip, ktorým dáva slovnému spojeniu "hriešny tanec" v rámci popkultúry úplne nový význam.

Pink už predchádzajúcim videoklipom Blow Me (One Last Kiss) naznačila, že po "návrate z materskej" sa chce jasne odlíšiť svojich mladších kolegýň a ponúknuť niečo iné. Čiernobiely klip v štýle francúzskych filmov z 50-tych rokov bol na súčasnej popovej scéne príjemným osviežením.

Francúzskou kultúrou sa speváčka inšpirovala aj v novom klipe Try. Konkrétne teatrálnym tanečným štýlom Apache, ktorý vznikol na začiatku 20. storočia. Jeho pomenovanie je prevzaté z názvu obávaného parížskeho pouličného gangu a samotný tanec predstavuje násilnú hádku medzi pasákom a prostitútkou, pričom zahŕňa facky, údery i hádzanie ženy o zem. Nejde však o pasívny výprask, skôr o formu tanečného súboja, v ktorom sa žena proti mužovým útokom bráni.

Drsný tanec plný sexuálnej energie

Videoklip Try, ktorý režírovala Floria Sigismondi, to všetko zahŕňa, aj keď v podaní Pink a jej tanečného partnera Colta Prattesa skôr znázorňuje "taliansky vzťah" ako súboj pasáka a prostitútky. Napriek drsnosti z videoklipu sála obrovská, nie však prvoplánová, sexuálna energia, ktorá z kultového filmu Hriešny tanec robí rozprávku pre deti. Práve tanečno-herecké výkony spolu so skvelým spracovaním a kulisou robia videoklip výnimočným.

Pre mnohých fanúšikov bude zrejme tým najlepším, čo Pink počas svojej kariéry natočila, no určite sa nájdu aj citlivejšie duše, ktoré klip pre jeho kontroverznosť odsúdia. V šoku bola aj speváčkina matka, ktorá po vzhliadnutí klipu povedala: "Wow, miláčik. Nemám slov. Cítim sa nepríjemne. Nedá sa povedať, že by si na seba dávala pozor." Ktovie, či tým myslela tanečný výkon, do ktorého dala Pink naozaj všetko, alebo si rovno predstavila, že takto to vyzerá u nej doma s manželom Careym Hartom...

Marek Majzon v recenzii albumu piesni Try vyčíta, že v nej Pink stavila na istotu a veľakrát spracovanú tému nevzdávania sa uchopila textovo i hudobne príliš otrepaným spôsobom. O videoklipe sa to rozhodne povedať nedá - ten sa naozaj podaril a dáva piesni nový rozmer. Pre slovenských fanúšikov je zároveň návnadou na budúcoročný koncert vo Viedni.

Pink - Try

Text: Patrik Marflák
Foto: Pinkspage.com

Súvisiaci interpreti: Pink