Anglická indiepopová kapela The xx v pondelok ohlásila svoje prvé turné po trojročnej pauze. Odohrá ho už tento rok, pôvodne sa pritom očakávalo, že na scénu sa vráti až v roku 2017. Nedávno totiž ohlásila vystúpenia na juhoamerických verziách festivalu Lollapalooza v Čile, Argentíne a Brazílii, ktoré sa uskutočnia na jar.

Trojčlenná formácia sa však chce predtým podľa vlastných slov po dlhšej pauze rozohriať na miestach, kde nezvykne koncertovať často. Turné obsahuje len šesť zastávok. V poradí druhou bude v utorok 29. novembra Praha, kde The xx vystúpia v komplexe Forum Karlín. Lístky na koncert sa dostanú do predaja 18. októbra. Predskokankou bude nórska hudobníčka Jenny Hval.

Zaznejú aj novinky z pripravovaného tretieho albumu

Turné odštartuje 28. novembra v Záhrebe a po pražskom vystúpení bude nasledovať poľská Poznaň (30.11.), Varšava (1.12.) a posledná európska zastávka, litovský Vilnius. V decembri si ešte kapela spraví výlet za japonskými fanúšikmi v Tokiu.

Priaznivci sa môžu na tieto koncerty tešiť o to viac, že budú mať ako prví možnosť počuť aj úplne nový materiál. Kapela totiž už asi rok pracuje na nasledovníkovi albumu Coexist (2012) a v správe ohlasujúcej svoje "zahrievacie" turné uviedla, že bude "testovať niektoré z nových skladieb".


The xx tvoria producent Jamie xx, Romy Madley Croft (gitara, spev) a Oliver Sim (basgitara, klávesy). Debutový album xx uviedli na trh v roku 2009. Za nahrávku, ktorá obsahuje single ako Crystalised či Islands, získali Mercury Prize. Nasledovala spomínaná štúdiovka Coexist (2012), s ktorou dobyli britský albumový rebríček. Z nahrávky pochádza napríklad úspešný singel Angels. Ďalšia úspešná skladba kapely s názvom Together sa zas nachádza na soundtracku filmu Veľký Gatsby (2013).

Text: Hudba.sk (zdroj: Consequenceofsound.net + SITA - Pitchfork.com, thexx.info)
Foto: Facebook.com/thexx

Súvisiaci interpreti: The xx