Vo veku 57 rokov zomrel americký raper Big Bank Hank. Informoval o tom portál TMZ, podľa ktorého hudobník, vlastným menom Henry Jackson, trpel rakovinou. Raper bol členom tria The Sugarhill Gang, ktorého singel Rapper's Delight patrí k nesmrteľným klasikám hip-hopovej kultúry.

"Sme veľmi smutní, že náš brat zomrel. Odpočívaj v pokoji, Big Bank," uviedli pre TMZ Jacksonovi kolegovia z The Sugarhill Gang Michael "Wonder Mike" Wright a Guy "Master Gee" O'Brien. 

Henry "Big Bank Hank" Jackson sa počas štúdia na vysokej škole venoval wrestlingu. S formáciou The Sugarhill Gang sa zapísal do histórie hneď prvým singlom Rapper's Delight z roku 1979. Tá bola vôbec prvou rapovou skladbou, ktorá spopularizovala tento nový žáner v USA a zároveň jednou z prvých, vďaka ktorým sa rap dostal do sveta.

Magazín Rolling Stone ju zaradil na druhé miesto najlepších hip-hopových skladieb histórie. Zaujímavosťou je, že albumová verzia Rapper's Delight má takmer 15 minút. Ten discom a funkom nasiaknutý beat však ani po 35 rokoch od prvého vydania nenudí, čo poviete?


Formácia debutovala albumom Sugarhill Gang v roku 1980. Nasledovali nahrávky 8th Wonder (1982), Rappin' Down Town (1983) a Livin' in the Fast Lane (1984). Úspech prvého singla však už nikdy nezopakovali, navyše ich od druhej polovice 80-tych rokov rýchlo nahradili hip-hopové formácie s modernejším zvukom a drsnejším imidžom.

Ich poslednou štúdiovkou bol v roku 1999 album Jump on It! s úpravami ich skladieb určenými pre detské publikum. V roku 2009 s dídžejom Bobom Sinclairom nahrali pieseň Lala Song.


TIP: Vypočujte si na Deezeri výberovku najlepších skladieb The Sugarhill Gang:



Zdroj: SITA (Tmz.com), Hudba.sk
Foto: Bet.com

Súvisiaci interpreti: The Sugarhill Gang