Bolo ťažké predstaviť si, ako sa svojej úlohy vo vianočnom špeciále Billa Murraya zhostí Miley Cyrus. V jej neprospech totiž hovorilo od penového prstu, cez lízanie kladiva až k stoporenému penisu na koncertoch azda všetko. No čuduj sa svete, mladá speváčka pozbierala zvyšky zostávajúcej cudnosti a svojou verziou Tichej noci zatienila aj komediálnu legendu.

Miley Cyrus opäť raz ohromila množstvo divákov a fanúšikov, tentoraz však veľmi pozitívne. Speváčka bola pôvodnou súčasťou vianočného špeciálu legendárneho komika Billa Murraya s názvom A Very Murray Christmas, no vystúpenie, ktorým si získala najväčšie uznanie, v pláne nebolo. Po vypadnutí jedného z ďalších hostí tvorcovia programu poprosili práve ju, aby ponúkla ešte jednu, predtým nenacvičenú skladbu.

Šťastná zmena na poslednú chvíľu

Špeciálnu reláciu s vianočnou tematikou odvysielali len nedávno, nakrúcala sa však už v marci. Režisérka Sophia Coppola (Stratené v preklade, 2003) sa rozhodla resuscitovať televíznu kariéru Billa Murraya. Toho si širšia americká verejnosť mohla všimnúť hlavne počas 70-tych rokov v epizódach skeč šou Saturday Night Live (SNL). Vďaka ešte stále obľúbenému zábavnému programu sa jeho kariéra raketovou rýchlosťou preklopila do tej filmovej a Murray sa stal jednou z vyhľadávaných hollywoodskych celebrít. Do jeho filmografie spadajú snímky ako Tootsie, Krotitelia duchov, Muž, ktorý vedel príliš málo a iné.

Murray je filmovo aktívny už vyše 40 rokov, a preto niet divu, že je považovaný za legendu vo svojom odbore. Do jeho programu prijali pozvanie aj George ClooneyChris Rock a ďalší bývalí kolegovia, resp. aktuálne hviezdy relácie SNL. Medzi inými do takmer hodinového sviatočného špeciálu pozvali aj Ricka Rossa. Raper robustnej postavy mal predviesť funky skladbu Santa Claus Wants Some Lovin'. Keď sa na nakrúcaní neobjavil, zastúpil ho sám Murray v spolupráci s Clooneym. Tvorcom ale chýbalo ešte jedno hudobné číslo a voľba nepadla na nikoho iného než na Miley Cyrus. Tá predviedla vianočnú klasiku Silent Night (Tichá noc) a stala sa hviezdou večera.


Pochvala od velikána

Jeden zo scenáristov Mitch Glazer si v rozhovore pre Vanity Fair rozspomenul na to, ako prišlo k tomuto prekvapeniu na záver šou: "Prekvapili sme ju myšlienkou novej, živej a nenacvičenej skladby so Shafferom (Paul Schaffer, pozn. red.) za pianom. Cyrus sa uškrnula. 'Jasné; to znie dobre,' povedala a po tom, ako sa naučila text skladby z mobilu, vyskočila na Schafferovo piano a naživo v miestnosti dala tú najoduševnelejšiu verziu Silent Night." Pôvodne pritom mala Cyrus spolu so 65-ročným komikom nacvičené iba piesne Sleigh Ride a Let It Snow, ktoré zazneli predtým.

Interpretka hitu Wrecking Ball sa tak postarala o záchranu šou, ktorá mala premiéru minulý týždeň v piatok prostredníctvom videostreamovacej služby Netflix. Hlavný protagonista ju v odpovediach na otázky novinárov vychválil: "Práca s ňou bola úžasná! Jediné, čo o nej počujete, sú tie negatívne veci v bulvári, a potom, keď s ňou pracujete, si poviete: 'Oh!'. Je naozaj parťáčka... Keby potrebovala, aby som jej odtlačil auto, spravil by som to."

Viaceré americké médiá si vystúpenie 23-ročnej speváčky, ktorá rada šokuje vulgárnosťou a obscénnymi gestami, tiež pochvaľujú. Niektoré dokonca zachádzajú v rámci kritiky ešte ďalej, keď tvrdia, že by sa "Mariah Carey mala mať na pozore, aby jej Cyrus neukradla Vianoce", resp. že svojimi speváckymi výkonmi vo vianočnej šou "vykryla" Murrayho slabý humor.


Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube