Trinásty Ples v opere, ktorý v sobotu odštartuje plesovú sezónu a opäť pomôže Detskému kardiocentru v Bratislave, tradičným úderom na gong slávnostne otvorí škótska speváčka a skladateľka Sharleen Spiteri. 45-ročná líderka známej kapely Texas je na Slovensku od piatku. Novinárom okrem iného prezradila, že netancuje a róby nerieši.

Sharleen Spiteri, ktorá bola v časoch najväčšej slávy označovaná za kráľovnú britpopu, v piatok poobede z letiska prišla rovno na tlačovú konferenciu s novinármi, a tak si Bratislavu bude môcť pozrieť len v sobotu. "Na Slovensku som prvýkrát. Pred chvíľou som prišla z viedenského letiska a dúfam, že zajtra budem mať trochu možnosť spoznať vaše mesto," prezradila a dodala, že po vystúpení na plese odlieta naspäť do Londýna, kde so svojou kapelou Texas pripravuje nový album. Viac o speváčke a skupine

Tancovala by len s Travoltom, róbu nerieši

Britpopová speváčka je pomerne netradičnou voľbou slovenských organizátorov, no podľa jej vlastných slov už s podobnými akciami má skúsenosti. "Na viacerých charitatívnych plesoch som už účinkovala a rada zaspievam aj na tomto, ktorý má tiež také poslanie," uviedla, no dodala, že tancovať nebude: "Na plesoch netancujem, pretože sa schovávam za gitaru. Tancovala by som iba ak by ma vyzval Travolta."

Kým slovenské celebrity sa predháňajú v prezentácii svojich plesových šiat v bulvárnych médiách, Sharleen Spiteri na podujatie prinesie kus škótskej nonšalantnosti a sviežeho nadhľadu. "Žiadnu róbu zatiaľ neriešim, zajtra sa rozhodnem, čo si oblečiem," priznala v piatok na stretnutí s novinármi.

Sharleen Spiteri na tlač. konferencii, 12.1.2013 Zdroj: SITA/Diana ČernákováSpiteri sa na tlačovej konferencii nehrala na hviezdu - pozrite si fotky

Pop, klasika aj "operná moderátoka"

Z interpretov populárnej, resp. "neklasickej" hudby sa na Plese v opere predstaví aj členka vokálnej skupiny Fragile Svetlana Rymarenko, ktorá vystúpi spolu s Cigánskymi diablami a Oskarom Rózsom, zahrá tiež Boom Band, známy z koncertovania s Karlom Gottom. V SND bude sprevádzať Helenu Vondráčkovú, vystúpi aj Vašo PatejdlBeáta Dubasová a skupina Desmod.

Na úvodnom ceremoniáli Plesu v opere 2013 však nebude chýbať ani klasika - predstaví sa husľový virtuóz Vladimír Jablokov a Viedenský štátny balet. Operné árie odznejú v podaní Pavla Bršlíka. V netradičnej úlohe bude klasické umenie reprezentovať operná hviezda Adriana Kučerová, ktorá bude moderátorkou celého večera. "Bude to moja premiéra v tejto profesii, ešte nikdy predtým som nemoderovala," potvrdila pre TASR sopranistka, ktorá sa v úlohe moderátorky ocitne podľa vlastných slov úplnou náhodou.

"Pre mňa to bolo veľké prekvapenie, lebo keď sa ozvali koncom leta organizátori plesu, že by ma prosili o účinkovanie, tak som bola presvedčená, že ide o spievanie," ozrejmila s tým, že ponuka moderovania ju zaskočila a spočiatku ju odmietala. "Nerada sa pletiem iným do remesla. Vážim si, keď si každý robí tú svoju prácu dobre. Nemám to veľmi rada skúšať si takéto veci, ale zlomili ma. Nechala som sa presvedčiť a teraz sa učím texty, ale v podstate sa aj teším, lebo ja mám rada dobrodružstvo a toto je pre mňa také malé dobrodružstvo," priznala operná diva, ktorá nebude mať počas moderovania plesu veľký priestor na improvizáciu.

"Mám scenár presne napísaný, texty dopredu pripravené. Nerobím ani žiadne rozhovory s nikým. Žiadne také situácie, ktoré by vyžadovali improvizáciu, by nemali nastať. Vlastne kvôli tomu som to nakoniec aj prijala, lebo nejde o typické moderovanie," vysvetľuje Kučerová.

Smotánka sa zíde pre dobrú vec, no chystá sa aj protest

Ples v opere sa koná už v sobotu 12. januára. Hoci ide o podujatie, na ktorom sa stretáva ekonomicky najsilnejšia vrstva obyvateľstva a zvyšok Slovenska sa len prizerá (prípadne nadáva na nezmyselné výluky električiek), podstatou celej akcie je pomoc tým, ktorí to potrebujú najviac. Celý výťažok zo vstupeniek a dobrovoľných príspevkov hostí Plesu v opere totiž poputuje na technické vybavenie operačných sál v novom pavilóne Detského kardiocentra v Bratislave, ktoré sa začne budovať na jar. Hodnota vstupenky pre jeden pozvaný pár bola 500 eur. Minulý rok sa na plese vyzbieralo takmer 200-tisíc eur.

Aktualizácia (12.1.2013, 14:30)  

Na Hviezdoslavovom námestí pred budovou SND sa dnes uskutoční aj protestná akcia s názvom Kontraples pred operou. Organizátori ju označili za kultúrno-politický protest, ktorý sa bude konať v rovnakom čase ako Ples v opere priamo pri červenom koberci vedúcom do budovy. Prítomní vyjadria svoj nesúhlas s "najväčšou plesovou akciou roka, ktorá je v čase ekonomickej krízy či politických afér mnohých z pozvaných hostí výsmechom stovkám tisícov ľudí, ktorí v našej krajine žijú pod hranicou chudoby". Tiež tvrdia, že "každoročné pasovanie ľudí, ktorí významne prispeli k dvadsaťročnému rozkrádaniu verejného majetku a dehonestácii práva v našej krajine, za osobnosti a celebrity, je ranou pod pás celej občianskej spoločnosti".

Na Slovensku pôjde o vôbec prvý ročník tohto podujatia, ktoré bude zároveň poctou českému básnikovi, prozaikovi a filozofovi Egonovi Bondymu. Kontraples odštartuje o 19:00. Na mieste zahrá niekoľko hudobníkov (Lucas Perny & Miroslav Kollar, Andrej Remeník a René Zmajkovič) a vystúpi viacero recitátorov a občianskych aktivistov. Dobrovoľníci medzinárodného hnutia Food Not Bombs budú rozdávať ľuďom bez domova i všetkým prítomným polievku, čaj či teplé oblečenie. Organizátori tohto podujatia zároveň upozorňujú na to, že v súlade so zhromažďovacím právom zakazujú vstup prívržencom fašizmu či neonacizmu a nebudú tolerovať prejavy agresie. Na Facebooku zatiaľ ohlásilo účasť vyše 250 ľudí.

Zdroj: SITA, TASR (úprava: Hudba.sk)
Foto: SITA/Diana Černáková

Súvisiaci interpreti: Texas