Dva dni pred odovzdávaním cien Radio_Head Awards budú patriť podujatiu, v rámci ktorého sa 28. a 29. marca otvoria tri sály Slovenského rozhlasu. V nich sa uskutočnia koncerty minuloročných víťazov, ale aj hudobná pocta Marekovi Brezovskému či organový koncert Philipa Glassa v podaní Fera Királyho. Vstup bude voľný.

Koncerty sa budú konať v troch sálach Slovenského rozhlasu, a to v sále č. 1 (Symfonický orchester Slovenského rozhlasu - klasika), v sále č. 2 (jazzové koncerty) a v sále č. 5 (koncerty Rádia_FM). Verejnosti však bude otvorená aj chilloutová zóna v priestoroch Átria, ktoré jednotlivé sály prepája a kde bude znieť hudba dídžejov z Nu Spirit Clubu.

TIP: Nominácie na Radio_Head Awards ovládli interpreti zo Slnko Records

Na piatok 28. marca pripravilo Rádio_FM vystúpenia minuloročných víťazov cien Radio_Head Awards. Účasť zatiaľ potvrdili raper Vec a kapela Zlokot. V sobotu v Komornom štúdiu vystúpia Autumnist, Fallgrapp a Nvmeri. Koncerty Rádia_FM začínajú v oba dni o 20:00, pričom v sobotu budú prenášané aj cez live stream rádia.

Rádio Devín chystá na piatok koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, počas ktorého zaznie vo svetovej premiére zhruba 40-minútová skladba Andreja Šebana Skanzen s orchestrálnym sprievodom pod taktovkou dirigenta Antona Popoviča. V rámci koncertu bude odohraná aj pieseň Mareka Brezovského Venované nešťastiu, či skladba Ereil od jedného z najväčších súčasných talentov slovenskej hudby Vlada Šarišského.

V malom koncertom štúdiu sa rozozvučia tóny Tancov z Uhrovca v interpretácii slovenského súboru Solamente naturali pod vedením Miloša Valenta. Piatkový večer napokon ukončí vo Veľkom koncertnom štúdiu bluesový koncert skupiny Sitra Achra. Sobotňajší program otvorí koncert nitrianskeho big bandu Swingless Jazz Ensemble. Nasledovať bude Rezidenčný súbor Rádia Devín, ktorý sa verejnosti predstaví po prvýkrát. Ide o zoskupenie popredných slovenských interpretov (Milan Paľa, Ronalda Šebesta, Helga Varga Bach a Enikö Ginzery), ktoré pod vedením klaviristu a dirigenta Ivana Šillera uvedie diela Bélu Bartóka a Juraja Beneša.

O 19:00 sa vo Veľkej koncertnej sále predstaví projekt slovenského hudobníka Fera Királyho, ktorý počas organového koncertu predstaví tvorbu Philipa Glassa. Sobota bude patriť aj skladbe Apolloopera od Mareka Piačeka, speváčke Andrea Bučko či formácii AMC Trio. Tá je na scéne už 20 rokov, venuje interpretácii autorskej hudby, pod ktorú sa podpisujú všetci členovia tria. V roku 2011 začala skupina spolupracovať s legendárnym trubkárom a štvornásobným držiteľom ocenenia Grammy - Randy Breckerom a ich aktuálne spoločné CD je nominované na cenu Radio_Head Awards v kategórii Album roka/jazzová hudba.

Prehľadný program festivalu, ktorý je pre všetkých zdarma, nájdete na oficiálnom webe Radiohlavy.sk.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Regina Annušová z Rádia_FM. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Igor Paliatka