Už túto stredu sa uskutoční ďalšia prehliadka čerstvej slovenskej hudby pod hlavičkou Demovnice. V Nu Spirit Clube tentokrát vystúpi štvorica talentov - košická kapela Deal, elektronicko-akustický projekt Nuuku, nežná dvojica Lille a pesničkárka s gitarou Dominika Fričová, ktorú bude na pódiu sprevádzať bubeník Ozo Guttler.

Ako informujú organizátori, pôjde o večer prevažne v znamení nežnej a intímnej hudby, no zároveň sa bude oslavovať. Demovnica má totiž narodeniny - práve 13. mája pred dvoma rokmi hitparádu začínajúcich umelcov na Rádiu_FM odvysielali prvýkrát. Akcia začína o 20:00 a vstup je voľný. Interpreti sa predstavia v poradí, v akom sú predstavení v článku.

Lille tvorí dvojica Tamka Pribišová a Róbert Fapšo. Dream-folkové duo z Púchova nedávno vydalo debutový album Stopy dní, na ktorom sa nachádza šesť slovenských piesní zachytávajúcich posledný polrok kapely. "Máme za sebou účinkovanie v Rádiu_FM, nomináciu na nováčika roka Radio Head_Awards 2014 a návštevu Rádia Devín, v ktorom v júni zahráme aj naživo," hovoria o svojich skúsenostiach Lille. V súčasnosti dvojica pracuje na druhom albume a v blízkej dobe plánuje točiť videoklip k novej piesni. Nový album bude podľa ich slov znamenať aj nový zvuk. "Snažíme sa vytvárať stále niečo nové," hovoria Tamka a Róbert, ktorí nové skladby predstavia aj na stredajšom demovnicovom koncerte.


Mladá košická kapela Deal zažije v Bratislave v stredu svoju koncertnú premiéru. Predstaví pritom skladby z pripravovaného albumu. Piesne z neho November a Raising Flag zaujali okrem niektorých domácich aj zahraničné rádiá. Videoklip k Raising Flag je vo vysielaní hudobných televízií v Česku, Bosne a Hercegovine, Lotyšsku a Estónsku. Kapela sa v najbližších mesiacoch chce popri nahrávaní albumu venovať aj natáčaniu druhého videoklipu.


Dominika Fričová je mladá pesničkárka zo Žiaru nad Hronom, ktorá okrem gitarovej hudby ponúka hodnotné texty plné dôvtipu. Momentálne sa teší z nového videoklipu k skladbe Rôzne druhy ľudí. Animácia v ňom pochádza z dielne Michaely Pavlátovej, ktorá sa okrem iných ocenení môže pochváliť aj nomináciou na Oscara. Dominika sa na demovnicovom koncerte predstaví aj spolu s bubeníkom kapiel Korben Dallas a Tu v dome Ozom Guttlerom. "Je to super pocit mať pri sebe tak výborného hudobníka," poznamenala. Spolu s Ozom zahrá aj novú skladbu zvanú To do.


Nuuku je elektronicko-akustický projekt producenta Adama Dekana (Nourish My Fame, Triple Sun) a speváčky Alex Lukáčovej, ktorý spája experimentálnu a eklektickú hudbu v modernom prevedení. Z hudby Nuuku cítiť inšpirácie z mnohých žánrov súčasnej hudby, no ich podpisom je podľa ich slov organický zvuk plný prekvapení, zlomov a zvukomaľby. Využívajú netradičné hudobné a kompozičné postupy - nástroje, ktoré len tak nevidno a nepočuť (hang drum, theremin, modulárny syntetizátor). V súčasnosti pripravujú svoj debutový album, ktorého vydanie plánujú ešte tento rok na prelom leta a jesene. Poslucháč na ňom môže podľa Adama očakávať ambienty, improvizácie, kompozične komplikované, no aj tanečné piesne. Pieseň Mora, s ktorou sa dvojica prihlásila do Demovnice, je prvou improvizáciou medzi tvorcami tohto projektu, ktorá bola následne spracovaná a zaranžovaná v prítmí podkrovného bytu v Bratislave.

Nuuku - Mora

Čo je to Demovnica_FM? 

Demovnica_FM funguje od mája 2013. Cieľom projektu Rádia_FM je hľadanie nových, zatiaľ neobjavených, hudobníkov. Konkrétne ide o webový rebríček desiatich nahrávok slovenských autorov, ktorí nemajú vydaný album u žiadneho oficiálneho vydavateľa. Kapely, ktoré tím z Rádia_FM do Demovnice vyberie, získajú priestor na prezentáciu aj vo vysielaní, kde sa im v nedeľu poobede venuje hodinová relácia s rovnomenným názvom. Demovnica pritom pôvodne figurovala len ako rubrika v rámci programu Osmička. Väčší priestor v podobe relácie jej Rádio_FM vyhradilo pre veľký záujem zo strany kapiel a poslucháčov.

Relácia ponúka okrem noviniek na slovenskej hudobnej scéne aj rozhovory s víťazmi jednotlivých kôl a hodnotenia interpretov hosťami, ktorí sa svojím profesijným životom nejakým spôsobom dotýkajú hudobnej brandže. Zväčša ide o hudobníkov, hudobných dramaturgov, producentov či kritikov. Demovnicu_FM už hodnotil hudobný publicista Oliver Rehák, moderátori Rádia_FM Daniel Baláž, Rudi Rus, Pavol Hubinák či Biba_FM. Z hudobníkov to boli napríklad Shina z Longitalu, Peter Lipa, Ozo Guttler, Tomáš Sloboda či Oskar Rózsa.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Regina Annušová z Rádia_FM.