Americký spevák Prince vystúpil v nedeľu na koncertnom pódiu v Baltimore pred tisícmi fanúšikov oblečených do sivých odevov na počesť Afroameričana Freddieho Graya (Gray=sivý), ktorého smrť v policajnej väzbe vyvolala nepokoje a pozornosť celého sveta.

Legendárny hudobník ohlásil nedeľný koncert Rally 4 Peace (Zhromaždenie za mier) v baltimorskej aréne Royal Farms po niekoľkotýždňových protestoch súvisiacich so smrťou Graya. 25-ročný muž zomrel v apríli týždeň po tom, ako utrpel kritické zranenia pri zatýkaní a odvádzaní do väzby. Americké ministerstvo spravodlivosti už vyšetruje, či boli porušené jeho občianske práva. Prince na nedeľnom koncerte v jednej chvíli pozval na pódium aj prokurátorku Baltimoru Marilyn Mosby, ktorá obvinila šiestich policajtov z Grayovej smrti.

Okrem nej však nechýbali ani hudobné prekvapenia - nečakanými hosťami dva a polhodinovej šou boli Doug E. Fresh, Estelle a Miguel. Počas koncertu tiež Prince prvýkrát zaspieval pieseň, ktorú po Grayovom úmrtí a začiatku protestov zložil pre mesto Baltimore (počúvajte nižšie). Príjemné prekvapenie na koncerte zažili majitelia najlacnejších vstupeniek - mali totiž miesto vpredu pod pódiom, kde bývajú lístky obvykle najdrahšie. Spevák tiež na koncert osobne pozval rodiny obetí policajného násilia. "Tí, ktorí ste stratili svojich milovaných - dnes večer sme tu pre vás," povedal davu divákov pred začiatkom vystúpenia. Setlist tvorili najmä jeho najslávnejšie hity, pričom v prídavku sa s fanúšikmi rozlúčil coververziou piesne Don't Stop 'Til You Get Enough Michaela Jacksona.

Ako informujú zahraničné médiá ako Rolling Stone, The Guardian či USA Today, Prince dokázal obyvateľov nepokojmi rozorvaného mesta nielen zabaviť ale aj inšpirovať. V jednom z mnohých príhovorov vyzval mládež v meste, aby sa stala nositeľkou pozitívnej zmeny. "Systém je rozvrátený. Budú ho musieť napraviť mladí ľudia. Potrebujeme nové nápady, nový život," uviedol jeden z najrešpektovanejších hudobníkov histórie. "Nabudúce keď prídem do Baltimore, chcem bývať v hoteli, ktorý bude vlastniť niekto z vás. Chcem hrať v budove, ktorú bude vlastniť a prevádzkovať niekto z vás - hovorím to mladým ľuďom medzi vami," dodal.

Prince feat. Eryn Allen Kane - Baltimore

Zdroj: TASR (AP), Rollingstone.com

Súvisiaci interpreti: Prince