Volebná kampaň 2023 je v plnom prúde, a tak sa chlapci spod Tatier, členovia skupiny Lomnické čháve, rozhodli toto turbulentné obdobie odľahčiť a priniesť štipku humoru skladbou Voľby 23.

"Ak to tu máš rád, vyber, komu dáš mandát," vyzýva kapela Lomnické čháve v jednej zo sloh a v refréne chytľavej pesničky dodáva: "Slovensko, mám ťa rád, ja ťa milujem, preto voliť pôjdem. Nech môžem slušne žiť, chodiť tu do školy, nečakať k lekárovi."

Piesňou Voľby 23 sa kapela prihovára celému Slovensku, aby jeho občania vyjadrili svoj názor vo voľbách a svojím hlasom podporili kandidáta, ktorý je im je svojim názorom a životným príbehom srdcu blízky. Parlamentné voľby 2023 sa uskutočnia už o necelé tri týždne, v sobotu 30. septembra.

Lomnické čháve patria medzi najúspešnejšie domáce rómske kapely posledných rokov. Vystúpili na veľkých slovenských festivaloch ako Pohoda, Grape či Východná a srdcia mnohých fanúšikov si v roku 2019 získala účinkovaním v televíznej šou Česko Slovensko má talent. 

Prelomovým momentom v živote skupiny bol v roku 2018 celovečerný dokument Kapela (réžia: Ladislav Kaboš), po ktorom sa skupina stabilizovala v slovenskom hudobnom priestore. Nadviazala hudobnú spoluprácu s Mariánom Čekovským, ktorý sa stal krstným otcom debutového CD To sme my / Live z roku 2019. V roku 2022 kapela vydala svoj druhý album Láska moja, prečo nevoláš, kde už majú s Čekovským aj spoločnú pesničku. Ďalšie spolupráce majú na konte s Lukášom Adamcom či Jankom Kuricom.

Momentálne kapela účinkuje v zložení Milan Polhoš (saxofón a spev), Nikolas Polhoš (bicie a spev), Roman Polhoš (klávesy a spev) a Klement Polhoš (gitara). Zaujímavosťou je, že Milan a Nikolas sú bratia a zároveň Roman a Klement sú bratia. 

Vo filme Kapela skupinu viedol róm, sused z osady Stano Čonka, no v realite je ich manažérom "biely gadžo" Tomáš Slebodník, filmový producent zo Spišskej Novej Vsi. Ujal sa ich, pretože nechcel, aby sa ich príbeh skončil záverečnými titulkami dokumentárnej snímky.

"Veľmi som chcel, aby tento príbeh, tento film a emócie mali svoje pokračovanie v reálnom živote. Zažil som emócie pri nakrúcaní a videl som, ako prežívajú či vnímajú ich hudbu ľudia, ktorí boli súčasťou nakrúcania tejto snímky. Pôvodne sme zamýšľali, aby všetko fungovalo aj po filme. Aby naďalej existovala kapela aj človek, ktorý by mal seriózny záujem ju koučovať. No objavili sa prekážky, pre Rómov neprekonateľné, nezhody na život a na smrť, ktoré jednoducho bránili tomu, aby príbeh, ktorý divák videl v kine, pokračoval aj v reálnom živote. To bol jeden z momentov, keď som si povedal, že by to bola škoda. Že tú kapelu treba potiahnuť. Keď už z rómskej osady vystúpili na prvý schodík, mohli by sme spoločnými silami zdolávať aj ďalšie schodíky," hovorí Slebodník.

Redakciu Hudba.sk informoval Tomáš Slebodník. Správu sme upravili.