Vo štvrtok 28. novembra sa v bratislavskom klube Loft! po tretíkrát uskutoční jednodňové podujatie s názvom Gypsy Jazz Festival. Tak ako v prvých dvoch ročníkoch, aj tentokrát ponúkne kvalitné medzinárodné hudobné obsadenie, pričom vystúpeniam zahraničných hviezd dodá punc exkluzívnosti spojenie s domácim orchestrom.

Vrcholmi predchádzajúcich ročníkov boli najmä vystúpenia legiend, ktorými nepochybne sú americkí saxofonisti Benny Golson a Ernie Watts. Hviezdou festivalu je vždy aspoň jeden saxofonista, keďže aj samotný organizátor a dramaturg Milo Suchomel je hráčom na tento tradičný jazzový nástroj.

Aj tento rok sa majú diváci na čo tešiť - svoje majstrovstvo predvedie americký saxofonista Rick Margitza s cigánskymi koreňmi v Maďarsku. Počas svojej kariéry spolupracoval s mnohými významnými hudobníkmi, za všetkých stačí spomenúť legendárneho Milesa Davisa.

Svoje umenie a temperament predvedie Margitza v doprovode 28-členného orchestra pod vedením Mila Suchomela. "Na pódiu sa s týmto majstrom stretnem po prvý raz. Teším sa na túto udalosť a dúfam, že sa nám spolu s hudobníkmi podarí divákom pripraviť nezabudnuteľný zážitok," hovorí Suchomel, ktorý na túto príležitosť pripravil nové aranžmány.


Očarujúce speváčky aj hip-hopovo-jazzová lahôdka

Na svoje si však prídu aj fanúšikovia jazzového spevu. Divákov svojím umením očaria dve divy s nenapodobiteľnými hlasmi - afroamerická jazzová speváčka žijúca v Rakúsku Gail Anderson a Nemka Melanie Bong. Obe dámy majú podľa Suchomela osobitý prejav nabitý emóciami.


Veľkým lákadlom pre mladšie ročníky a vyznávačov hudobných fúzií bude raper a jazzman v jednej osobe - Soweto Kinch z Anglicka. Svoje originálne vystúpenie predvedie s vynikajúcimi mladými slovenskými talentami slovenského jazzu z projektu H & G Factory - klavíristom Tomášom Gajlíkom a bubeníkom Davidom Hodekom.

Gypsy Jazz Festival sa uskutoční 28. novembra o 19:00 v bratislavskom klube LOFT!.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Milo Suchomel.