Na Slovensku bude od dnes možné používať službu Spotify, ktorá ponúka možnosť vypočuť si takmer akéhokoľvek hudobného interpreta za mesačný paušálny poplatok. Okrem svetových hviezd tak už obsahuje aj domáce mená ako Rytmus, Majk Spirit, Miro Žbirka, Richard Müller či Jaromír Nohavica.

Služba Spotify funguje od roku 2008 a v súčasnosti ju podľa oficiálnych čísiel využívajú hudobní fanúšikovia v 35 krajinách. Na Slovensku bude spustená dnes o 12:00 a už pri svojom štarte bude obsahovať aj hudbu Celeste Buckingham či kapiel IMT Smile, Kryštof, Chinaski, Horkýže Slíže, Smola a Hrušky, Lavagance, Komajota alebo Kabát. Výhodou služby je najmä fakt, že si hudobní fanúšikovia nemusia jednotlivé skladby či albumy kupovať - stačí, ak zaplatia mesačný poplatok, vďaka ktorému budú môcť počúvať takmer akúkoľvek pieseň z rozsiahlej databázy.

Na Slovensku ponúkne Spotify dva typy účtov. Bezplatný, ktorý bude v rámci prvých šiestich mesiacov využívania fungovať bez obmedzení (avšak s reklamami) a následne vám dovolí počúvať maximálne desať hodín hudby mesačne. A druhý - neobmedzený a bez reklám - zvaný Premium, ktorého cena je 5,99 €. Zaujímavosťou je, že v porovnaní so zahraničím je tento typ účtu na Slovensku lacnejší. Podľa dostupných informácií zatiaľ služba do slovenčiny lokalizovaná nie je, avšak v dohľadnej dobe by mala byť takáto verzia dostupná. 

Systém odmien pre interpretov funguje na základe počúvanosti ich skladieb. 70% z celkového zisku dostáva držiteľ práv a zvyšných 30% putuje na konto Spotify. Podľa Živé.sk za milión prehratí jednej piesne získa hudobník odmenu vo výške približne 4.372 až 6.121 eur.

Viac info: Spotify na Slovensku: Hudba zadarmo cez PC i mobil


Zdroj a foto: Zive.sk