Historicky prvé udeľovanie BBC Music Awards ovládol americký hudobník Pharrell Williams. 41-ročného člena produkčného dua The Neptunes vyhlásili za najlepšieho medzinárodného interpreta a jeho singel Happy nenašiel premožiteľa v kategórii Skladba roka.

Muzikant, ktorý spolupracoval aj na hitoch ako Blurred Lines (feat. Robin Thicke, T.I.) či Get Lucky (feat. Daft Punk), sa však na podujatí nezúčastnil. Prítomným sa prihovoril prostredníctvom videa, v ktorom označil úspech skladby Happy za "zvláštny". Zároveň dodal, že britské publikum považuje za jedinečné. "Vy tu v Británii neskutočne milujete hudbu. Naozaj sa chcem poďakovať za množstvo úžasných britských fanúšikov, ktorí ma zdvihli do ohromných výšin. Taktiež by som rád poďakoval vašej krajine za všetkých skvelých umelcov a skladateľov. Boh žehnaj Británii," uviedol Pharrell Williams. V kategórii Skladba roka pritom mohli ako v jedinej o víťazovi rozhodnúť fanúšikovia vo verejnom hlasovaní. V ostatných kategóriách mal hlavné slovo panel expertov.

23-ročný spevák Ed Sheeran sa stal Najlepším britským interpretom. Cenu si prevzal z rúk Toma Jonesa. "Obrovská vďaka patrí všetkým, ktorí si kúpili album, vstupenky, pozerali videá na YouTube alebo počúvali moju hudbu. Vždy som si myslel, že moja kariéra sa skončí jedným albumom. Ale dokonca ak aj ľudia prestanú počúvať muziku, aj tak ju neprestanem robiť," vyjadril sa Sheeran, ktorý má na konte albumy + (2011) a x (2014). Najlepším nováčikom je waleská formácia Catfish and the Bottlemen, ktorá tento rok ponúkla debutový album The Balcony so singlami Homesick, Kathleen a Cocoon.

Podujatím, ktoré sa konalo vo štvrtok v londýnskom Earls Court, sprevádzali Fearne Cotton a Chris Evans. Počas večera vystúpili napríklad Take That, One Direction, Calvin Harris, Ella Henderson, Labrinth, George Ezra, či spomínaní Ed Sheeran a Tom Jones, ktorý spolu s Palomou Faith zaspieval hit legendárnych The Beach Boys God Only Knows. Jedným z vrcholov večera bola šou Coldplay, počas ktorej odznela pieseň A Sky Full Of Stars, ktorú Chris Martin sčasti odspieval v zákulisí a následne aj na pódiu, na ktorom ho privítalo viac ako 13 000 fanúšikov so svietiacimi náramkami.


Prehľad víťazov BBC Music Awards 2014:

Britský interpret roka:
Ed Sheeran - víťaz
David Bowie
Sam Smith
Elbow
Jungle
Royal Blood

Medzinárodný interpret roka:
Pharrell Williams - víťaz
Dolly Parton
Gregory Porter
Lorde
Prince
Taylor Swift

Skladba roka:
Happy (Pharrell Williams) - víťaz
Clean Bandit - Rather Be
Lorde - Royals
Sam Smith - Money on My Mind
Ed Sheeran - Sing
Ella Henderson - Ghost
Coldplay - A Sky Full of Stars
George Ezra - Budapest
Kiesza - Hideaway
Nico & Vinz - Am I Wrong

BBC Introducing Award:
Catfish and the Bottlemen

Viac videí z udeľovania BBC Music Awards 2014:


Zdroj: SITA, Nme.com
Foto: Facebook.com/Pharrell

Súvisiaci interpreti: Pharrell Williams