Po štyroch rokoch od svojho vzniku vydáva skupina Yelllowe prvý album. Pokrstia ho v piatok na koncerte v Záhradnom centre v Bardejove spriaznení hudobníci Katarína Knechtová a Adam Ďurica. Scenár akcie bude prekvapením aj pre niektorých členov kapely.

Bardejovské kvarteto nahrávalo desať skladieb dva roky. S názvom debutu hudobníci nešpekulovali a pomenovali ho jednoducho – Yelllowe. O to viac si však dali záležať na piesňach s dôrazom na to, aby každá ponúkla individuálny zážitok. Členovia skupiny - František Pivovarník (spev), Jozef Dikun (gitara), Jaroslav Geci (basgitara) a Stanislav Čekan (bicie) – ťažili aj z toho, že už mali za sebou minulosť v zostavách svojich predchádzajúcich kapiel (The Bridge a RustyFace) a spolu sa vyhrali na slovenských, českých, poľských, či slovinských pódiách.

Okrem toho pri komponovaní využívajú rôzne inšpirácie, pretože každý z nich preferuje v súkromí vlastný obľúbený žáner od pop rocku cez funk až po metalovú scénu. "Kvôli hudbe sme sa nikdy nehádali. Väčšinou nosí hudobné nápady náš gitarista J. Dikun a ostatní potom s nimi pracujeme. Samozrejme, každý si chce presadiť vlastnú myšlienku, ale doteraz sme vždy našli spoločnú reč. Tento tvorivý proces nás baví a posúva ďalej. Vždy sa snažíme o to, aby sa piesne od seba líšili, pričom podstatné pre nás je, aby si každý našiel na albume tú svoju," zdôraznil basgitarista Jaroslav Geci.

Inak znejú na albume, inak na koncertoch

Aktuálnym singlom skupiny je pieseň Dnes dá sa, zaujal aj cover legendárneho hitu Čerešne. O povolenie zaradiť pieseň na svoj album požiadali Yelllowe autora textu Milana Lasicu a manželku zosnulého Jara Filipa, ktorí im vyhoveli. "Chlapci hrali Čerešne ešte s bývalou speváčkou Baškou. Keď som prišiel do kapely, v skúšobni sme to vyskúšali s textom, ktorý sme pozmenili do mužského rodu. Znelo nám to dobre, preto sme sa ju rozhodli zaradiť na koncerty a teraz aj na album," vysvetľoval spevák František Pivovarník.

V štúdiu sa Yelllowe každej skladbe venovali, v porovnaní s koncertnými verziami, samostatným spôsobom. Vlajkovou loďou dokumentujúcou tento prístup je jediná anglická vec Hard. "V štúdiu nám jednoducho neznela tak dobre, ako na koncertoch. Mali sme pocit, že jej chýba potrebná energia. Z toho dôvodu sme sa ju rozhodli prerobiť po novom. Na koncertoch ju hráme v pôvodnej verzii, ale na albume ponúkame Hard v úplne inom prevedení," uviedol Pivovarník.

O rozdielnosti živého a albumového prevedenia skladieb Yelllowe sa v piatok presvedčia aj návštevníci domáceho koncertu, ktorý bude výnimočný nielen tým, že na ňom prebehne krst. "Koncert odohráme unplugged. Chceme pripraviť príjemný a pohodový večer, preto sme sa rozhodli ponúknuť skladby v trošku iných polohách, ako sú možno ľudia z našich koncertov zvyknutí," dodal Jaroslav Geci.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol PR a produkčný manažér Imrich Makó.

Súvisiaci interpreti: yelllowe