Presne týždeň po tom, ako Ego predstavil skladbu Nezávislosť z pripravovanej kompilácie Podzemgang, vypustil von aj druhú ukážku, v ktorej spolu s ním rapuje Rytmus. Na domácej scéne sa činili aj Delik a Boy Wonder, v zámorí zas napríklad Kendrick Lamar, A$AP Rocky či GZA.

Spomínanou druhou ochutnávkou z Egovej kompilácie Podzemgang sa stal track Život je film, ktorý nahral s Rytmusom, čiže ho logicky označili ako skladbu Kontrafaktu. O beat sa postaral Aceman, ktorý s KF už spolupracoval na ich ostatnom albume Navždy. Život je film sa rovnako ako Nezávislosť dostal von priamo s videom, pričom Ego prezradil, že z tohto projektu sa dočká vizuálu každá jedna skladba.

Kontrafakt - Život je film

Delik už od minulého leta propaguje EP s názvom Rozlúčka so slobodou, z ktorého sme sa dočkali už niekoľkých ukážok, no nahrávka ako taká ešte stále neuzrela svetlo sveta. To, že sa jej čas vydania blíži, však dokazuje nový klip, ktorý člen skupiny Moja Reč nakrútil netradične k Intru v produkcii Dalyba. Samotný čiernobiely vizuál vznikol v Kalifornii, kde Delik natočil aj dvojklip Hlas ľudu/Slzy štastia, pričom o réžiu sa znova postaral Ján Bezouška.

Delik - Intro

S novým videom sa pochválil aj Boy Wonder, ktorý týmto spôsobom odprezentoval nový singel Čo o mne vieš?. Ten produkoval DJ Fatte a refrénom doňho prispela Martina Fabová. Okrem tejto trojice si v klipe zahrali aj ďalší členovia labelu Ty Nikdy.

Boy Wonder feat. Martina Fabová - Čo o mne vieš?

V nedeľu večer získal Kendrick Lamar dve ceny Grammy za singel i a hneď na ďalší deň vypustil jeho nasledovníka v podobe skladby The Blacker The Berry. Tú produkovali Boi-1da, The KOZ a Terrace Martin, pričom o refrén sa postaral Assassin.

Kendrick Lamar feat. Assassin - The Blacker The Berry

A$AP Rocky vypustil video k tracku Lord Pretty Flacko Jodye 2, pričom zaujímavosťou je, že vizuál obsahuje aj ukážku ďalšej novej skladby, ktorej názov však zatiaľ nie je známy. Samotný záver klipu je potom venovaný spomienke na nedávno zosnulého A$AP Yamsa.

A$AP Rocky - Lord Pretty Flacko Jodye 2

Ďalším talentovaným rapperom z nastupujúcej generácie, ktorý prispel do tohtotýždňového výberu noviniek, je Joey Bada$$. Spravil tak prostredníctvom videa ku skladbe Like Me, v ktorej mu asistuje BJ The Chicago Kid. Track nájdete na Joeyho debute B4.DA.$$.

Joey Bada$$ feat. BJ The Chicago Kid - Like Me

Od nastupujúcej generácie teraz prejdime k veteránom, ku ktorým sa radí aj GZA z Wu-Tang Clanu. Ten by mal tento rok konečne vydať svoju ďalšiu sólovku Dark Matter, z ktorej teraz predstavil prvý singel s názvom The Mexican. Ten je prerábkou rovnomennej skladby od kapely Babe Ruth z roku 1972, pričom Genius si na pomoc prizval aj Toma Morella z Rage Against The Machine.

GZA feat. Tom Morello - The Mexican

Oveľa produktivnejší než GZA je jeho "kolega" z Clanu Ghostface Killah, ktorý už o niekoľko dní vydá spoločný album s kanadskou formáciou BadBadNotGood. Pravdepodobne poslednou ochutnávkou zo štúdiovky Sour Soul sa stala skladba Tone's Rap.

Ghostface Killah & BadBadNotGood - Tone's Rap

Pred týždňom sme priniesli smutnú správu o úmrtí rappera The Jacku, ktorého v Oaklande zastrelil neznámy páchateľ. The Jacka sa tak nedočkal premiéry nového klipu k skladbe Dunya z albumu Highway Robbery, ktorý vydal vlani s Freewayom.

The Jacka & Freeway - Dunya

Kalifornský Fashawn koncom mesiaca konečne vydá svoju druhú sólovku The Ecology, z ktorej sme nedávno mali možnosť počuť singel Guess Who's Back. A práve ten sa teraz dočkal aj vizuálu.

Fashawn - Guess Who's Back

Naopak Hezekiah vydal nový album s názvom Dreams Don't Chase Themselves úplne bez varovania. Nahrávka sa dostala do predaja v utorok, pričom v rovnaký deň jej autor vypustil aj singel Once You Pick It Up.

Hezekiah - Once You Pick It Up

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Kontrafakt, Moja Reč