Víťazka minuloročného Eurosongu, speváčka Loreen, sa cez víkend predstavila ako hosť na finále prestížnej švédskej pesničkovej súťaže Melodifestivalen. Fanúšikovia si mohli v premiére vychutnať novú verziu piesne, ktorú charizmatická Švédka pripravila s detským speváckym zborom.

Takto pred rokom sa Loreen zúčastnila súťaže Melodifestivalen a vyhrala ju s hitom Euphoria, vďaka čomu postúpila do finále Eurovision Song Contestu v azerbajdžanskom Baku. Najsledovanejšiu spevácku súťaž starého kontinentu v máji vyhrala a ten, kto jej počínanie na hudobnej scéne sledoval aj naďalej, urobil dobre. Ako jedna z mála víťaziek a víťazov tejto súťaže totiž priniesla album, ktorý v rámci súčasnej populárnej hudby spĺňa najvyššie kritériá kvality. Prečítajte si recenziu

Jediným problémom jej veľkého debutu bolo, že vyšiel až pár mesiacov po Eurovízii, a tak rýchlo nadobudnutá sláva speváčky stihla medzitým rovnako rýchlo opadnúť. Nie však natoľko, aby sa na ňu úplne zabudlo. Vo Švédsku, ktoré je z hľadiska exportu po USA a Veľkej Británii tretím najsilnejším hudobným trhom na svete, je stále jednou z najväčších hviezd a ak bude v kvalitnej tvorbe pokračovať aj naďalej, určite o nej ešte budeme počuť.

Filmová atmosféra, hviezda v úzadí a posunková reč

O tom, že Loreen nie je obyčajnou popovou "rýchlokvaskou", najnovšie presvedčila aj novou originálnou verziou svojho eurovízneho hitu. Naživo ju po prvýkrát predstavila práve počas finálového večera tohtoročného Melodifestivalen. Spojila sa v nej s detským zborom zo školy Adolfa Fredriksa, množstvo nadšených reakcií si vyslúžila aj vďaka orchestrálnemu podmazu s filmovou atmosférou. Unikátnemu vystúpeniu, v rámci ktorého sa Loreen drží v úzadí a svoje spevácke kvality ukáže až v samom závere, dodali silu aj študenti z Manillaskolan, ktorí text piesne interpretovali posunkovou rečou.

Euphoria 2013 sa tento týždeň spolu s inštrumentálnou verziou piesne objavila v ponuke streamingovej služby Spotify. Páči sa vám táto verzia?

(videoklip originálnej verzie a text piesne s prekladom nájdete TU)


Text: Hudba.sk
Foto: Eurovision.tv

Súvisiaci interpreti: Loreen