Zabudnite na letné rádiové hity, tú skutočnú hymnu hlavnej dovolenkovej sezóny nahrala tento rok dvojica, ktorú zrejme žiadne komerčné rádio nezahrá. Jedine, že by dramaturgov osvietilo a zistili by, že keď mohli rotovať srandičky od Mafia Corner, tak môžu pokojne aj tie od Hafnera s Beyuzom. Hneď by bolo v éteri veselšie.

Album Opice a Ananásy, ktorý vyšiel v máji po štyrročnej tvorivej pauze, je tradične plný nápaditých, veselých a do tanca vyzývajúcich Beyuzových beatov a uletených textov "moderného speváka" Hafnera, ktorý s humorom a bez servítky popisuje slovenskú realitu. Tá je síce väčšinou neveselá, v podaní tejto dvojice je však výsledkom nahrávka, ktorá svojím kolísaním na hranici odľahčenosti a absurdnosti rozhodne pobaví a zlepší náladu. Základným východiskom pre poslucháča samozrejme je, aby život ani hudbu nebral príliš vážne.

Ak to spĺňate, potom vám určite nemôže prekážať to, že polovica refrénu skladby Zájazd je v hatlanine inšpirovanej jamajskou slangovou angličtinou. Čo na tom, že "paľame paľame paľa paľa paľame" nič neznamená, hlavne, že to znie dobre a rýmuje sa slovenským pokračovaním refrénu, ktorý vyzýva k aktívnemu oddychu. Po pár vypočutiach ho nedostanete z hlavy, rovnako ani Beyuzovu tropické sample. "Album je veselý od začiatku až do konca, no Zájazd je podľa nás ideálnou hymnou na toto leto," hovoria Hafner a Beyuz a nemožno s nimi nesúhlasiť.

Jasný hit albumu už má aj videoklip, ktorý mal premiéru minulý piatok na krste v KC Dunaj. O srandovne pozliepaný vizuál sa postarali režisér Braňo Vincze, kameraman Juraj Zmatek a naozaj divokú postprodukciu má na svedomí Ing. Výrostko. Spoločne vytvorili dadaistický klip, ktorý je plný bláznivých detailov v rôznych lokáciách po celom svete, od Košíc cez Bali až po autobusovú stanicu Mlynské Nivy, kde dovolenkára Hafnera čaká krutá domáca realita. Aktéri (vrátane poštára Janka, resp. Ludwiga) pritom nemuseli opustiť štúdio, keďže celé dielko sa nakrúcalo na zelenom plátne v kreatívnom ateliéri Pop Studio v Bratislave.


Hafner a Beyuz sa po vydaní albumu naplno pustili do koncertovania. Najbližšie sa predstavia už v piatok 17. júna v Žiline, no okrem kluboviek ich čakajú aj vystúpenia na festivaloch - napríklad Žákovic Open, Grape či Uprising. V novej šou dvojicu na pódiu dopĺňajú Zetuzeta a Tono S.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / Ing. Výrostko

Súvisiaci interpreti: Hafner