Slovenský rekord v rýchlosti zahratia skladby Let čmeliaka ruského skladateľa Nikolaja Rimského-Korsakova dnes v Bratislave ustanovil cimbalista Fery Reiner. Rýchlosťou 59,1 sekundy sa tak zapísal do Slovenskej knihy rekordov. Hudobník o 10 sekúnd zlepšil svoj osobný čas a nastavil latku pre všetky ďalšie pokusy o jeho prekonanie.

Hudobník hneď po vytvorení rekordu prevzal od Igora Svítka zo spoločnosti Slovenské rekordy certifikát o zápise do Slovenskej knihy rekordov. "Musím sa priznať, že Let čmeliaka je naozaj veľmi ťažká a náročná skladba. Štandardne cvičím tri hodiny denne, ale Let čmeliaka mi dal zabrať a namiesto troch hodín je to už polroka minimálne päť hodín," uviedol na tlačovej konferencii pred pokusom o vytvorenie rekordu Fery Reiner, ktorého sprevádzal aj jeho brat, huslista Alex Reiner. Spolu tvoria inštrumentálne duo R2 Brothers, ktoré sme vám predstavili v roku 2014.

Pri pokuse o rekord bol prítomný aj dirigent a člen skupiny Fragile Braňo Kostka, ktorý dohliadal na hudobné prevedenie známej skladby. "Muzika sa nemeria na sekundy alebo centimetre, je to emočná záležitosť. Som rád, že ide o dielo Rimského-Korsakova, pretože je jedno z mála, ktoré je založené na majstrovstve rýchlosti. Zároveň to bolo veľmi vizuálne efektné, lebo frekvencia jeho paličiek vyzerala ako trepanie krídel čmeliaka," uviedol Kostka.

Fery Reiner z R2 Brothers ustanovil rekord Zdroj: SITA/Marko ErdFery Reiner zahral Let čmeliaka na cimbale za necelú minútu (foto: Marko Erd/SITA)

Z hľadiska rýchlosti hodnotil výkon spomínaný komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok, ktorý poznamenal, že svetový rekord vytvoril hudobník, ktorý Let čmeliaka zahral na gitare. V prípade Feryho Reinera išlo o prvý pokus vytvoriť rekord na cimbale. V rýchlosti, akou hral, pritom zlomil jednu z paličiek. Talentovaný interpret hrá na cimbale už od šiestich rokov. Jeho osobný rekord pri hraní tejto skladby bol doposiaľ 69 sekúnd. "Rád si dávam nové výzvy. Cimbal je veľmi ťažký nástroj a Let čmeliaka patrí medzi najťažšie skladby v klasickej hudbe, takže to bola pre mňa obrovská výzva," povedal Reiner, ktorého ambíciou je zapísať sa aj do Guinessovej knihy rekordov.

Slovenskej knihe rekordov je už zapísaných viacero hudobných majstrovstiev. Podľa Igora Svítka sa do nej len v posledných mesiacoch zapísalo napríklad 45 heligonkárov hrajúcich spoločne koncert na najvyššie položenom mieste, či najmenšia elektrická gitara v Prešove.

Takto znie Let čmeliaka zahraný v štandardnom tempe v podaní orchestra:


Zdroj: TASR + SITA (úprava textov: Hudba.sk)
Titulná fotografia: TASR - Martin Baumann