Dva týždne pred vydaním debutového albumu zverejňujú ukrajinská speváčka Mila Medvedovska so slovenským skladateľom a klaviristom Danielom Špinerom ochutnávku v podobe duetu s jazzovou stálicou Petrom Lipom. Ide o netradičné poňatie ukrajinskej ľudovej piesne Ти ж мене пiдманула (Ty ž mene pidmanula), v slovenskom preklade Ty si ma oklamala. Pesničku vydali spolu s videoklipom.

Mila Medvedovska, povolaním hlasová pedagogička a speváčka, prišla na Slovensko s dcérou krátko po invázii Ruska na Ukrajinu na jar 2022. V Bratislave našla nielen nový domov, ale aj príležitosť pokračovať ďalej vo svojej hudobnej kariére. Spolu s Danielom Špinerom majú za rok a pol spolupráce za sebou  množstvo koncertov a tiež skladby s Jurajom Benetinom (Korben Dallas) aj Simou Magušinovou

S ideou zaradenia ukrajinskej ľudovky Ty ž mene pidmanula prišiel Špiner. Ako rodený východniar sa s ňou odmalička stretával na svadbách a rodinných oslavách. Zdala sa mu ideálna na prepojenie slovenského a ukrajinského publika.

"Výzvou bolo zaranžovať pieseň tak, aby sme do nej vniesli niečo naše. A práve Peter Lipa, ktorý sa odvážil zaspievať si duet v originálnom jazyku, dodal pesničke šarm a originalitu. Hudobný rozhovor, či zaľúbenú hádku Mily a Petra podporuje nielen od slohy k slohe zvyšujúce sa tempo a metrum, ale aj postupná transpozícia o poltón vyššie. No a Mila ako tá, ktorá 'pidmanula' (oklamala), sa so spevom hrá s absolútnou ľahkosťou," teší sa Daniel Špiner.

Rytmus v skladbe udávajú Michal Šelep na kontrabase a Igor Ajdži Sabo na bicích. Hrou na soprán saxofón medzi ľudovkou a modernou osciluje Michal Žáček. Atmosféru v štúdiu pri nahrávaní zachytáva videoklip, ktorý vychádza spolu s nahrávkou. 

Ty ž mene pidmanula bude súčasťou debutového albumu dvojice Medvedovska–Špiner s názvom Za dlaňou, ktorý vyjde 27. októbra vo vydavateľstve Slnko Records. Všetko o albume vrátane predpredaja nájdete TU.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podpora umenia a Nadácia SPP.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka zo Slnko Records. Správu sme upravili.