V piatok 24. februára uplynie rok od vypuknutia vojny na Ukrajine. Od udalosti, ktorá zmenila životy jednotlivcov a v globálnom meradle otriasla istotami celého sveta. Oporou zostáva nádej. A tú priniesol aj nový duet speváčky Mily Medvedovskej a Juraja Benetina z kapely Korben Dallas s názvom Za dlaňou.


Autorom poetickej klavírnej melódie je Daniel Špiner, ktorý s ukrajinskou speváčkou Milou Medvedovskou spolupracuje od jej príchodu na Slovensko. Novovzniknuté hudobné duo tvorí piesne inšpirované slovenskými a ukrajinskými ľudovými piesňami, do ktorých vkusne vkladajú prvky jazzu, šansónu aj world music.

Aktuálna novinka Za dlaňou je v rámci ich hudobnej spolupráce prvou skladbou, v ktorej sa popri Mile Medvedovskej za mikrofón postavil ďalší spevák. Spojenie jej hlasu so silným zamatovým prejavom Juraja Benetina prenikavo prehovára k poslucháčovi. Autorkou textu je Silvia Kaščáková, ukrajinskú časť textu si napísala Mila Medvedovská. Ku krehkej balade zverejnili jej tvorcovia aj videoklip, zachytávajúci atmosféru nahrávania pesničky priamo v štúdiu.


"Nezabudneme na to ráno, keď sme sa dozvedeli, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Už to bude rok. Daniel Špiner, Silvia Kaščáková a Mila Medvedovská túto pesničku napísali a Juro s Мilou ju naspievali. Pieseň Za dlaňou je o nádeji a viere v modré nebo a východ slnka," uvádzajú k piesni členovia Korben Dallas.

Skupina sa aktuálne teší z nominácie na českú hudobnú cenu Anděl v kategórii Slovenský album roka za minuloročný album Deti rýb a zároveň už čoskoro vyrazia na jarné klubové turné, na ktorom pesničky z tohto albumu predstavia naživo v siedmych mestách. Vstupenky sú k dispozícii v sieti Predpredaj.sk.

Autorka: Miroslava Rabčanová