Názvy skladieb veľkých umelcov často vyvolávajú rozpor medzi očakávaniami poslucháčov a témou samotnej piesne. Taká je aj skladba Valentine's Day britskej hudobnej legendy Davida Bowieho, ktorá vyšla na jeho albume The Next Day (2013). V skutočnosti totiž nemá s myšlienkou dnešného sviatku veľa spoločné. Alebo žeby predsa?

"Valentín mi povedal, kto odíde. O pocitoch, ktoré si chránil zo všetkého najviac. O učiteľoch a hviezde futbalu. Je to v jeho malej tváričke, je to v jeho vychudnutej ruke," týmito slovami začína pieseň, ktorá vyšla koncom minulého leta ako štvrtý singel zo spomínaného albumu. Už z nich je jasné, prečo nebola zverejnená na Valentína - ide o temnú a trpkú výpoveď o chlapcovi či dospievajúcom mužovi menom Valentín, ktorý rozprával priateľovi o svojich plánoch. Zmieta sa v pocitoch nešťastia a je odhodlaný ublížiť všetkým, ktorí ho nechápu. Prichádza jeho deň, Valentínov deň.

V texte piesne stačí pár náznakov (Teddy a Judy dole) a je jasné, že ide o odkaz na školské masakre, ktoré sú najmä v USA veľkým problémom. Priamou inšpiráciou bola zrejme streľba autistu Adama Lanzu, ktorý v decembri 2012 ako 20-ročný zastrelil na základnej škole v obci Sandy Hook v Connecticute 20 detí a šesť zamestnancov školy. Názov skladby zase vychádza z masakru z roku 1929, kedy na deň Sv. Valentína pri prestrelke dvoch kriminálnych gangov v Chicagu zahynulo sedem ľudí.

"Je to o ľuďoch, ktorí stratia kontrolu, o ľuďoch, ktorí sa dostanú k zbrani a urobia s ňou hrozné veci," povedal Bowieho producent Tony Visconti pre NME, keďže samotný spevák rozhovory nedáva. Pre The London Times neskôr Visconti potvrdil, že skladba je o strieľaní na školách a o psychickom stave mladých útočníkov.

TIP: Vypočujte si album The Next Day na Deezeri.


PS: Milujte sa, nielen na Valentína! Keby bolo vo svete viac lásky, neboli by snáď ani školské masakre.

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Rock.rapgenius.com, Songfacts.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: David Bowie