Hudobným svetom včera otriasla nehoda, ku ktorej došlo v noci zo stredy na štvrtok v centre Austinu, hlavného mesta amerického štátu Texas. Stala sa totiž pred jedným z klubov, ktorý hostí koncerty v rámci prestížneho hudobného, filmového a interaktívneho festivalu s hudobnými konferenciami South by Southwest (SXSW).

K nehode došlo približne pol hodinu po polnoci po tom, čo sa policajti na príjazdovej ceste k benzínovej pumpe pokúsili zastaviť a skontrolovať podozrivého vodiča. Ten však namiesto toho, aby zastavil, šliapol na plyn a začal unikať v protismere po jednosmernej Deviatej ulici. Následne zabočil do ulice Red River, kde vo vysokej rýchlosti "vletel" priamo do davu ľudí. Predtým musel ešte preraziť bariéry, nakoľko táto ulica bola práve kvôli festivalu uzavretá.

Náčelník austinskej polície Art Acevedo informoval médiá o smrti dvoch ľudí a 23 zranených, pričom u piatich sú zranenia vážne. "Bol tam veľký dav. Ďakujem Bohu, že množstvo ľudí uniklo na chodník, pretože to mohlo byť oveľa horšie," uviedol. Podľa neho vodič najskôr vrazil do skupinky ľudí, ktorí práve odchádzali z klubu The Mohawk, kde sa krátko predtým skončil koncert. Následne narazil do muža na bicykli a ženy na mopede, ktorých usmrtil. Nekontrolovanú jazdu zastavili až nárazy do taxíka a dodávky, po ktorých muž zo svojho vozidla vystúpil a pokúsil sa o útek. Policajti ho však použitím paralyzéra zneškodnili a zadržali.

tragédia na festivale SXSW, 13.3.2014 Zdroj: AP Photo/Austin American-Statesman, Jay JannerTragédia na festivale South by Southwest

Vodičom bol jeden z interpretov

Ako informuje magazín SPIN, neskôr vyšla na povrch šokujúca správa, že vodičom bol jeden z účinkujúcich. Rashad Charjuan Owens je 21-ročný lokálny raper vystupujúci pod menami KillingAllBeatz alebo K.A.B254, ktorý mal v jednom z neďalekých klubov vystúpiť o jednej v noci, teda len pol hodinu po tragédii.

Tieto informácie potvrdil aj jeho priateľ a spoluhráč Lamar Wilson, ktorý sa s ním v ten večer naposledy videl krátko pred nehodou. "Nemôžem tomu uveriť. Mali sme tam vystupovať a všetko nabralo úplne iný smer," povedal pre spravodajský portál Kvue.com. Pre austinský denník Statesman Lamar taktiež uviedol, že Owens je otcom šiestich detí.

Ako informovala polícia, Owens mal už v minulosti niekoľko priestupkov. Ašpirujúcemu raperovi teraz namiesto štartu hudobnej kariéry hrozí niekoľko rokov väzenia. Obeťami jeho šialenej sú 27-ročná fanúšička z Austinu Jamie West a 35-ročný zamestnanec firmy MassiveMusic z Amsterdamu Steven Craenmehr. Zranení návštevníci festivalu sú vo veku 17 až 39 rokov.

Rashad Charjuan Owens alias KillingAllBeatz Zdroj: Spin.com / FacebookRashad Charjuan Owens mal na festivale vystupovať

Diskutujú o veľkosti festivalu

Texaský Austin počas festivalu SXSW, ktorý sa koná pravidelne už od roku 1987, navštevujú desaťtisíce ľudí. Množstvo klubov i netradičných priestorov v centre mesta v rámci neho ponúka bohatý program zameraný najmä na showcase menej známych lokálnych i svetových kapiel (v minulosti si na ňom zahrali napríklad aj slovenskí Longital), no každoročne sú lákadlom aj veľké hudobné hviezdy.

Tento rok sú hlavnými ťahákmi napríklad Blondie, Lady Gaga, Coldplay, Damon Albarn, Kelis, Aloe Blacc, 50 Cent, Soundgarden alebo Foster The People. Celkovo by sa malo od 11. do 16. marca vo viac než 100 kluboch predstaviť vyše 2000 interpretov z 55 krajín. Štvrtková tragédia však vyvolala diskusie, či podujatie, ktoré je všeobecne považované za jednu z najvýznamnejších hudobných udalostí v Severnej Amerike a je vzorom aj pre európske showcase festivaly, nenarástlo do príliš veľkých rozmerov.

Slovenský festival Pohoda po tragickom incidente - páde veľkokapacitného stanu v roku 2009, pri ktorom priamo na mieste zahynul jeden človek a desiatky ďalších utrpeli zranenia, pričom jedna z fanúšičiek im neskôr podľahla - obmedzil kapacitu podujatia na 30-tisíc ľudí.

Text: Patrik Marflák (zdroje: Nypost.com, Spin.com, Kvue.com, sxsw.com)
Foto: AP Photo/Austin American-Statesman, Jay Janne